Monitor ADI P750 úzký obraz.
Moderátor: Moderátoři
Monitor ADI P750 úzký obraz.
Po rozebrání jsem zjistil, že je nepřiměřeně horký chladič s tranzistorem IRF9630 (spínací MOSFET 200V, kanál 0,8 ohm). Když ho ochlazuji ventilátorkem, obraz se zase zužuje a po vypnutí ventilátorku se zpět rozšíří.
Je pravděpodobné, že tento tranzistor má vadu a tím vyšší odpor kanálu v sepnutém stavu, a proto způsobuje ten úzký obraz a více hřeje. Po rozpálení se odpor stabilizuje na přijatelné hodnotě a proto je šířka obrazu v teplém stavu celkem stálá a teplota již nestoupá.
Také může být závada v obvodech buzení tohoto spínače, bez schématu se to však špatně hledá.
Má někdo zkušenost, že takovou závadu způsobují s větší pravděpodobnosti ty MOSFET spínací tranzistory nebo bývá častější závada v buzení těch tranzistorů. Ptám se také proto, že k výměně tohoto tranzistoru toho musím více rozebrat a do výměny jenom na zkoušku se mi moc nechce (u GM stojí nový IRF9630 naštěstí jen 37,50 Kč, takže problém je v nechuti vyndat celou základní desku monitoru z krycího spodního plechu, aby se odkryl tišťák).
Dík za Vaší zkušenost.
Standa
Máš zkušenost, že závada bývá častěji v těch elytech než v tranzistoru? Monitor je z roku 2003, to by mohly být elyty ještě OK.
Mne v monitore Iiyama (rok vyroby asi tak 2002) odisli elyty uz dva - jeden vyschol (co sposobovalo nedostatocne zeravenie obrazovky) a druhy sa len tak nafukol a praskol (ten nesposobil nic, lebo som to hned vypol a vymenil ho). Vyrobca G-Luxon.
Skusenosti mam take, ze priblizne od roku 2000 odchadzaju vo vsetkom smejdove cinske elyty - niekedy uz po roku. Typicky prejav su najprv problemy po zapnuti, ked su studene.
Už zase monitor "skáče přes kaluže".
Tak jsi mne nahlodal svým popisem problémů s nekvalitními elyty, že jsem nečekal do pondělí, až otevřou GM Electronic v Ova a koupím si za 37 Kč nový tranzistor IRF9630, a pustil jsem se do kontroly kondenzátorů v obvodu hřejícího tranzistoru. Našel jsem tam dva, jeden 100 mikro na 100 V a druhý 22 mikro na 200 V. Doma jsem našel 100 mikro na 160 a 10 mikro na 200. A byl to ten druhý, i když jen 10 mikro místo 22 mikro. Po jeho přiletování paralelne zespodu na tišťák obrázek monitoru poslušně naskočil do správné šířky a teplota chladiče tranzistoru klesla tak, že na něm udržím ruku (dříve jsem mohl na něm vařit kafe).
A je to - v pondělí koupím správných 22 mikro / 200 V a monitor bude opět jako nový. Dík a Čau.