Použití ATX zdroje mimo PC

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Triska

Použití ATX zdroje mimo PC

#1 Příspěvek od Triska »

Dobrý den

Chtěl bych použít ATX zdroj pro napájení halogenek.
Četl jsem, že pro správnou funkčnost musí na +12 a +5V větvi trvale protékat proud alespon 0,5A by se zdroj nezničil.
Když teda nebude zrovna svítit žádná halogenka a zdroj bude v provozu stačím mít na +12V a GND zapojen odpor 18R/10W a mezi +5V a GND odpor 6,8R/10W ?
nick-1992

#2 Příspěvek od nick-1992 »

Myslím, že to nebude úplně nejlepší nápad. Pokud bude zdroj trvale zapnutý bude mít poměrně velký odběr i naprázdno, takže by to bylo ekonomicky nevýhodné. Taky budeš muset ty rezistory neustále chladit.

Pokud bude zapnutý jen při svícení, nepotřebuješ tam dávat rezistory.

Nebyl by lepší nějaký toroidní transformátor?
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Tipuju že toroid by musel kupovat, zatímco ATX má "v šupleti" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
gepard

#4 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
nepletu se, když napíšu, že zatížené větve (5V, či i 12V) by měly být tím min. proudem u AT zdrojů, u ATX-ových to již neplatí? Alespoň u těch ATX-ových jsem již větve nijak zbytečně nezatěžoval (při použití mimo PC) a všechno bylo OK...
-- Gepard --
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kulikus »

ATX zdroj má ty rezistory vestavěný. Takže připoj rovnou halogenky na 12V větev. Zapínat to můžeš zapnutím ATX zdroje (zelený, černý). Vyzkoušeno.
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

ATX zdroj reguluje výkon podle napětí ve větvi +5V, toto provedení nemusí u některých zdrojů dost dobře reagovat na změny zatížení pouze +12V větve, na internetu je několik návodů na úpravu, aby byl výkon regulován podle napětí ve větvi +12V.
Na nějaké nenáročné použití je to docela "vděčný" zdroj... I když na halogenky bych ho asi nedal...
Triska

#7 Příspěvek od Triska »

No ten zdroj je vykuchaný a je usazený v plastové krabičce KP14 spolu s deskou s optočleny a tranzistory co mi spínají ty halogenky a je to zapojeno na paralerní port v PC. No a de mi o to (kdyby to bylo potřeba) překlenout tu dobu mezi zapnutím zdroje a posláním příkazu s PC aby se začali spínat. Je to vlastně světelný efekt.

Na te krabici KP 14 mám tam přidělaný ventilátor 90x90mm co to všechno chladí a ten se zapíná spolu se zdrojem je na 12V větvi. (+ten zdroj má na chladičích ještě druhý ventilátorek 60x60 co jsou jeho otáčky ovládané z elektroniky toho zdroje místo toho větráku co byl v tom zdroji původně.

Takže si myslím že by se ty rezistory eventuálně uchladily.
vicious

#8 Příspěvek od vicious »

ATX má pohotovostné napätie +5V (Standby), ktoré je prítomné furt, pokiaľ je zdroj zapnutý vypínačom
gepard

#9 Příspěvek od gepard »

-- Gepard --
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

AT zdroj si zjavne este v rukach nemal. Ma uplne iny konektor na napajanie dosky a hlavne ma na kabli vypinac.
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

AT zdroj je vybaven těmito konektory pro napájení desky
Přílohy
AT.jpg
(10.89 KiB) Staženo 109 x
gepard

#12 Příspěvek od gepard »

... defakto rozdělen je u AT i ATX zdroje ... mrkni na odkazy, pochopíš (nebudu zbytečně rozepisovat)
AT x ATX zdroj
AT x ATX zdroj_2
-- Gepard --
Kvicala_r

#13 Příspěvek od Kvicala_r »

Navíc ve většině na AT nebylo ani 3V3, taky tehdy ještě nebylo třeba :)
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Já mám na napájení bastlů podivnej AT/ATX hybrid. Má oba konektory, jak dvouřadej krátkej ATX tak 5!!! jednořadých AT. A ještě podivnější jsou napětí. 3,3V/18A, 5V/15A, 12V/jen 3A!!! -12V/1A, -5V/1A, a úplně navíc 24V/3A!!! a pak ATX STBY 5V. Vypínač má vzadu, vstup a výstup štekry 230V taky, šaltr 120/230 nemá. Nezatíženej nejde, potřebuje 15R/6W na 5V/15A. Vyndal jsem ho z vykuchaný mašiny, kde byl board s K5 procíkem a měl ještě velkej DIN na klávesnici. Řekl bych, že mu je přes 15 let a furt původní nenafouklý kondy. Na 5V těch 15A dáva v pohodě.

A taky mám další exot, nevím z čeho to je, přinesl mi ho chlap z ASA. Je o 4 cm hlubší a je dvoudeskovej, dost našlapanej nahusto součástkama. ATX 750W. Výroba 2002. Běžný napětí a proudy kromě +12V, ta má 35A! Že by nějakej server nebo diskový pole?
Jirka
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od kulikus »

AT zdroj je předchůdce ATX zdroje.
AT zapnout jen mechanickým vypínačem a nemá nadproudovou ochranu. Ve vypnutém stavu je plně odpojen od sítě. Má jiné konektory pro napájení boardu.
ATX má pomocných +5V a zbytek lze ve stanby režimu zapnout elektronicky.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“