Malý převaděč FM rádia
Moderátor: Moderátoři
Malý převaděč FM rádia
Zkoušel jsem dipól, kruhový dipól, prut 1/4 vlnové délky a nechytám.
Tak bych si chtěl na kopec postavit malý nízkoodběrový solární převaděč FM rádia, přijímalo by to frekvenci 89,5 MHz (přijímač by byl mobilní telefon, protože má kvalitní tuner a neutíká frekvence vlivem teploty). Vysílal by někde v pásmu VKV OIRT, kde je teď skoro prázdno.
Chtěl bych se zeptat zda nemáte schéma nějakého jednoduchého nízkoodběrového vysílače. Nemusí být vůbec stereo. Dosah ideálně 1,5-2km.
Potřebuju to hodit na kopec (o 300m vyšší nadmořská výška). Tipuju že na téhle frekvenci by to ani nemuselo nikomu vadit.
Napájení asi malý solární článek + Ni-Mh baterie.
Cena celkově (bez telefonu a Ni-Mh baterie) by neměla překročit 200-300 kč. Dobré by bylo kdyby se vysílač ve večerních hodinách a v hodinách kde jsem ve škole, tj 21:00-15:00 vypínal.
Prosím o nějaké návrhy a jestli by to bylo vůbec zrealizovatelné.
- monterjirka
Načerno s jistými riziky, ale to sem psát nechci (www.pira.cz se toho nebojí)
A to se nedá najít na www.play.cz ?
Jediný co můžeš zkusit, je postavit pasivní převáděč - dvě antény spojený vedením, jedna nasměrovaná na jedný straně kopce na vysílač, druhá na druhý straně vrcholku namířená k tobě - a obě musejí bejt na svojí straně pod úrovní vršku. Ale jak ty antény a hlavně ten spojovací kabel ochráníš před zapětiprstou kofolopitekovskou škodnou, to ti neporadím...
A kutilmile - nelituju tě
mi-ro: To vypadá dobře, ale tipuji že jenom s dvěma dipóly by to nejelo. Asi to musí být něco směrovějšího, co?
EKKAR: Kdo by chodil hledat můj malý skromný převáděč někde do hustého lesa kde vede pěšinka široká ani ne 1 metr? Navíc jak budou vědět koho to je? Já se tam podepisovat nebudu.
Jak říkám, pasivní převáděč by byl OK, ale kdo tam bude tahat dvě velké yaginy? A kam je dám? Ten malý aktivní převáděč bych jeb někde na strom, ale yaginy 1,5x1,5m? Jedině že by to šlo s dipóly.
Jojo, mají pravdu, předsedo... hele, jedna z vyhlášek, které se k tomu vztahují.
A tady jsou vlastně aktuální zákony i s vyhláškami.
Mají to dobře ošéfované a pro jistotu, aby příslušné frekvence skutečně mohly sloužit účelu, pro který byly někomu přidělené, se dělá pravidelné skenování rádiového provozu, při němž není velká šance, že by to přehlédli...
A co takhle takový poloaktivní převaděč? Anténa namířená na vysílač --> zesilovač pro VKV --> anténa namířená na přijímač.
- weed_smoker
Prostě to pásmo je vyhrazené pro nějaké služby a rozhlasové vysílání v něm bude okamžitě podezřelé, až se bude kontrolovat obsazení pásem. Dnes na to stačí obyčejný ruční přehleďák a auto, případně dvoumístné letadlo (i když z toho se častěji testují vyzařovací diagramy vysílacích antén na konkrétních frekvencích).
Hill píše:Přečti si tu vyhlášku, co jsem uvedl jako první: to, že ve Veřovicích na FM OIRT přijímači nic neslyšíš, neznamená, že za kopcem nic nejede s jinou modulací, a třeba i na několika nosných. Tuším, že to začíná na straně 25 být zajímavé.
Prostě to pásmo je vyhrazené pro nějaké služby a rozhlasové vysílání v něm bude okamžitě podezřelé, až se bude kontrolovat obsazení pásem. Dnes na to stačí obyčejný ruční přehleďák a auto, případně dvoumístné letadlo (i když z toho se častěji testují vyzařovací diagramy vysílacích antén na konkrétních frekvencích).
To sice jo, ale najdou se tam i volné pásma.
Jenda_KL: Ani neodporuje. Na tom mobilu, když mám v audio jacku dipól z audiokáblu toho chytím fakt hodně, třeba ze 4 i víc polských stanic chytím bez problémů. Autoscan najde přes 70 stanic, s toho tak 80% v krásné kvalitě.
Von ten HŇUP HŇUPOVATEJ prostě nedá pokoj a nedá. Já nevím, jestli chápe to co se tady napsalo, nebo jestli mu to jde systémem "krumpáč v makovici" jedním vokem dovnitř a druhým uchem ven. Dokud mu prostě na dveře nezabouchají inspektoři z ČTÚ v doprovodu chlupatejch, bude si myslet že je beztrestnej - dyť co není zakázaný, to je podle něj dovolený... Dělat to takhle každej, bylo by to všude na klackem přes hubu.ondoubek píše:Hill píše:Přečti si tu vyhlášku, co jsem uvedl jako první: to, že ve Veřovicích na FM OIRT přijímači nic neslyšíš, neznamená, že za kopcem nic nejede s jinou modulací, a třeba i na několika nosných. Tuším, že to začíná na straně 25 být zajímavé.
Prostě to pásmo je vyhrazené pro nějaké služby a rozhlasové vysílání v něm bude okamžitě podezřelé, až se bude kontrolovat obsazení pásem...
....
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Von ten HŇUP HŇUPOVATEJ prostě nedá pokoj a nedá. Já nevím, jestli chápe to co se tady napsalo, nebo jestli mu to jde systémem "krumpáč v makovici" jedním vokem dovnitř a druhým uchem ven. Dokud mu prostě na dveře nezabouchají inspektoři z ČTÚ v doprovodu chlupatejch, bude si myslet že je beztrestnej - dyť co není zakázaný, to je podle něj dovolený... Dělat to takhle každej, bylo by to všude na klackem přes hubu.ondoubek píše:Hill píše:Přečti si tu vyhlášku, co jsem uvedl jako první: to, že ve Veřovicích na FM OIRT přijímači nic neslyšíš, neznamená, že za kopcem nic nejede s jinou modulací, a třeba i na několika nosných. Tuším, že to začíná na straně 25 být zajímavé.
Prostě to pásmo je vyhrazené pro nějaké služby a rozhlasové vysílání v něm bude okamžitě podezřelé, až se bude kontrolovat obsazení pásem...
....
Ok, tak na to kašlu.