Počítačem ovládaný pohyb /amatérský dotaz
Moderátor: Moderátoři
Počítačem ovládaný pohyb /amatérský dotaz
vyhledal jsem tohle fórum, protože chci vytvořit specifickou věc, která podle mně není nějak moc složitá. Nemám ale s elektronikou moc zkušeností, studuji teoretickou informatiku, takže nějak si s tím snad, s dopomocí, poradím.
Chtěl bych vytvořit pohyblivý pás ovládán programem, v podstatě přesně něco takového - je to i na podobný účel, tedy to uspořádání, abych se mohl pohybovat v rovině a měnit rychlost pohybu. A taky by to mělo být podobně rychlé (viděl jsem nějaké krokové motory, které se loudají, to je mi na nic)
http://cdn.awwomg.com/wp-content/upload ... 460sa1.gif
Kde je problém: Netuším, jak začít. Nevím ani co bych měl hledat. Je potřeba něco takového vyrobit, nebo to jde koupit? Jestli to jde koupit, kde a na co mám při nákupu dávat pozor?
Dál, jak to ovládat? To bude záležet na tom, jestli to koupím, nebo vyrobím. Co se softwareu týče, nemám problém snad s ničím (lowlevel, mikrokontrolery, různé typy sběrnic atd). Jen potřebuju sehnat správné součástky a správně je seskládat. Při nákupu dám přednost kamennému obchodu v Praze, nebo v Brně.
Najdu tady pomoc? Budu vděčný za každé nasměrování.
- monterjirka
- "nějaký" motor a nezávislé snímání polohy
- krokový motor
Krokový motor z nějaké větší vyřazené tiskárny by to stíhat měl, navíc by se daly použít i některé mechanické díly.
Možná by to chtělo udělat něco jako "zmenšený model", na to by se dalo použít to, co existovalo jako stavebnice souřadnicového zapisovače ALFI.
Na tom by se dalo vyzkoušet připojení k PC, komunikace, snímání pohybu "míčku", vyhodnocení, výpočty a povel pro motory...
Spíš se tedy přikláním k té první možnosti. Já to vidím jako motor, kterému se dá určit směr a rychlost kroucení a k němu přidělat nějaký pás. Na druhou stranu půjde jen něco, co se prostě otáčí.
Nějak bych to asi zbastlit uměl
Potřeboval bych, aby to bylo rychlé a taky trochu silnější, než na tom airhockey. Bude to nést víc než jen párgramové závaží.
To ALFI koukám, že je stará záležitost a prodává se to jako cennost, takže to asi ne.
- serviceman
Ale ano, pokud ji bude snímat kamera, bude prostě součástí zpětné vazby. Nebude to triviální, bylo by vhodné znát něco z automatizace a regulace pohonů.Jozko píše:Snímání polohy není potřeba.
Důkladnou mechanickou konstrukci doma jen tak neuděláš. Bylo by lépe použít hotový plotter a zaměřit se jen na regulaci. Krokové motory nezatracuj, dělají se i velmi výkonné. I tak budeš muset řešit rychlost, náběh a zpomalení, respektive překmit a návrat, tedy odezvu celé reg. smyčky. Čím větší rychlost a závaží, tím obtížnější.Jozko píše:Bude to nést víc než jen párgramové závaží.
Pokud máš tento dojem, jsi úplně mimo.Jozko píše:Jen potřebuju sehnat správné součástky a správně je seskládat.
Myslím, že nákup je pro tebe správná alternativa. Slušný a mechanicky robusní plotter ale není levný.
- monterjirka
Jozko píše:...
Nějak bych to asi zbastlit umělAle poraďte mi prosím, kde hledat součástky? Jsou na to nějaký obchody, kde vejdu a ono to tam bude vystavený? Nebo nějaké dílny, kde si můžu součástky koupit? ...
co např. WWW.SOUCASTKA.CZ
Tam se objevují jak krokové motory, tak obyčejné motory, k tomu nějaké optosnímače (pokud by se použil obyčejný motor, je třeba jeho polohu snímat), tam se dají koupit logické obvody, napájecí zdroje nebo součástky na jejich stavbu nebo úpravu, výkonové spínače pro ovládání motorů,...
Ono spíše jde o to vědět co si koupit...