Unitra elizabeth DSH-102 problem stereo
Moderátor: Moderátoři
Unitra elizabeth DSH-102 problem stereo
Schema: http://elektrotanya.com/unitra-elizabet ... nload.html
Přeladění: www.elektroda.pl/rtvforum/topic195313.html#950495
Pokud si přečteš diskuse na polské Elektrodě o Elizabetě, tak tam zrovna na téma špatné funkce sterea najdeš spoustu podnětů.
Je možné, že v deskách jsou změny, protože po koupi licence se tyto stroje vyráběly vesměs z japonských součástí a postupem doby je pak nahrazovali polskými.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Když nevhodným sladěním ubereš z pásma ty vysoký frekvence, subnosná do dekodéru nejde a synchro nenaskočí...
19KHz je jen pilotní pmitočet, nosná je 38KHz a stereo signál zasahuje až do 76KHz . . .
takže nevhodným nastavením mf a může i 19KHz projít, detektor se zasynchronizuje, ale signál bude stále mono . . . .
Edit: dělá to u všech stanic.
Na stereo potřebuješ minimálně 150kHz, radši víc - ale s rostoucí šířkou pásma se zvedá i šum za demodulátorem, takže pro příjem na velký vzdálenosti (DX) je lepší užší pásmo s lepším odstupem s-š. To se ale netýká stereopřijímačů, na DX-y se přijímače konstruujou jinak...
Taková blbá otázka, dá se tam těch 150 Khz naměřit osciloscopem? Asi ne.
Ha, už jsem ty filry oběvil, mam je vyměnit?.
Edit: co je ale divný, tam u té druhé unitry když zapnu stereo ta ukazatel signálu klesne, což mi přišlo logický ale u týhle nic. Jen svítí kontrolka. A takový slabí knučení na vysokém kmitočtu.
Edit 2: tak bohužel je to ta stará verze unitry, ještě z japonských součástek.
Edit 3: Tak jsem u dekoderu nějakou vysokou frekveci naměřil, zatim nevim kolik, mam starý sovětský C1-94. Mam ho nastaven na 5 temp/div a zapnuto mikro sekundy.
Díky za rady, a omlovam se. Nikdy jsem nic takového nedělal.
Vyměněn strereo dekodér, tranzistory kolem. některý laditelný cívky. Beze změny. vše originál z jiný unitry.
Vážně už si nevim rady.
Tak jsem tady začal číst, jak to kolega řešil, ale ten se zatím nevyjádřil k výsledku svého činění.
Začal jsem tudíž bádat sám a zjistil, že je přerušená cívka u stereodekodéru L16. Je vinutá velmi tenkým drátkem a doslova "uhnilo" asi 3mm vývodu z cívky k přívodní nožce. Tak nevím, čím to ve výrobě letovali. Po nervní práci s jeho nastavením a zpětné montáži cívky konečně Elizabeta ukazuje co ještě po těch letech umí.