Jak si setřídit knihy

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Jak si setřídit knihy

#1 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj, vzhledem k tomu, že jsem majitelem docela slušné řádky papírových knih, tak se pořád chystám je nějakým způsobem zařadit do nějakého katalogu. Prozatím by asi stačilo v excelu. Ovšem přemýšlím jaké údaje si zapsat.
Samozřejmostí je Název, Autor, přemýšlím i o vydavatelství a roku vydání. Ovšem zcela si nejsem jist se sosrtováním podle obsahu- jestli to brát jen obecně (beletrie, technická literatura...) nebo jít do větších podrobností (biografie, povídky, monografie, kuchařka...). Chtěl bych pro různé druhy použít více listů v jednom souboru, aby z toho nevznikla jedna tabulka o tisíci řádcích...
Nemáte s tímto někdo reálné zkušenosti? Případně nedělá někdo zdejší třeba v knihovně? :)
Díky
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Třiď určitě podle autora, názvu, žánru, počtu stránek, roku vydání, nakladatelství. To ostatní je nezajímavé.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Tak se inspiruj knihovnama.. www.kjm.cz třeba
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

A co něco takového, nebo toto. . Určitě se toho najde na podobných webech mraky, jen si vybrat
Naposledy upravil(a) Eleman dne 15 úno 2014, 12:28, celkem upraveno 1 x.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

p32- díky za rady, ale mě jde právě o rozvinutí problematiky žánru :D
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

Calibre book manager je free, Alfa Ebook Manager je placený, ale podle mě nejlepší. Vedle toho jsou i další. Nedej se zmást tím, že jsou pro ebooky, stejně tak do nich můžeš katalogizovat papírové knihy. Pokud jde o anglické, automaticky si stáhnou všechna ostatní data o knize. Virtuální katalog si pak můžeš řadit podle nejrůznějších kritérií.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Tak zatím jsem nainstaloval Calibri book manager, nějak jsem ještě nepřišel na možnost ručního vkládání knih, dále taky Evidenci knih 1.4.7, ta by mě vyhovovala, ale má několik nedostatků- velké problémy s diakritikou, ISBN umí jen na čtrnáct míst (a já hned u druhé vkládané knihy narazil na sedmnáctimístné), nejasné hodnocení...
Budu zkoušet dál, zatím díky moc.
M.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Michal22 píše:p32- díky za rady, ale mě jde právě o rozvinutí problematiky žánru :D

No, já to asi nepochopil. :oops:
serviceman

#9 Příspěvek od serviceman »

Michal22 píše:ISBN umí jen na čtrnáct míst
Standartně je ISBN-10 a ISBN-13. Sedmnáct čísel může mít EAN.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

serviceman- ano, ISBN je (zatím) maximálně na 13 znaků, ale když použiješ i oddělovače, tak najednou délka roste. A ten program prostě neumí víc míst. Zatím se mi nejvíc líbí druhá nabídka od Elemana- program Evidence LSoft. Zadal jsem do něj zkušebně asi deset knih a zkoumám možnosti. A tento SW problém s délkou ISBN nemá.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Což o to,setřídit bych je zvládl,ale jak se jich zbavit,aby mne to nemrzelo. Já totiž knihu,natož technickou,vyhodit nedokážu.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Habesan »

A rybu bys do ní zabalit dokázal???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Charos

#13 Příspěvek od Charos »

Mám katalog knih v Excelu, několik listů - na každém knihy jednoho oboru (elektro, stojařina, beletrie, scifi, zbraně apod.)
Na listu sloupce autor, název, vydavatelství, rok, kolikáté vydání, číslo knihy u vydavatele, edice/vydavatelská řada, píšu si datum pořízení a někdy cenu, výhledově také oddíl v knihovně, kde ji najdu (mám jich docela dost a za ty léta už začínám ztrácet přehled, kde která je).
ISBN neukládám, ale je to inspirace, asi začnu. Co třeba i fotky obálky?
Tabulka je přehlednější než databáze (navíc ve spec. programu), vyhledávání je jednodušší, není třeba instalovat, export dat je snadný.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“