Termistor a relé
Moderátor: Moderátoři
Termistor a relé
V napájecím obvodu mám před transformátorem termistor (NTC) kvůli snížení náběhového proudu. Chtěl bych tento termistor přemostit pomocí relé, aby funkce byla následující:
Při zapnutí se bude pomalu snižovat odpor pomocí termistoru. Jak bude odpor minimální, sepne se relé a proud nepoteče do zařízení přes termistor, ale přes relé.
Nevím, jak to schématicky nakreslit a na internetu jsem nic kloudného nenašel.
Děkuji.
Hledej inspiraci tam. Schemata jsou nalepena zevnitř na krytech mikrovlnek.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Inspirace zde: http://www.volta.estranky.cz/clanky/zes ... atoru.html
Je nesmysl ho překlenout, až bude odpor termistoru minimální, moc by se zahřál, a při vypnutí a okamžitém zapnutí by byl teplý a měl malý odpor a nezafungoval by jako softstart. Dělá se to během několika ms. Výhoda termistoru oproti odporu je, že kdyby zůstaly spečené kontakty, tak se termistor jen ohřeje na pracovní teplotu a nic se nezničí.
procesor, proč druhou nectnost neodstraní? To se během těch pár ms stihne natolik ohřát, že je jeho odpor tak výrazně nízký a při dalším sepnutí už nezapůsobí jako ss?
zvuk2000, obkresli, též jsem zvědav. . .
- Artaban001
Jedna varianta:
Relé připojíš přímo na transformátor. Podle jeho provozního napětí buď přímo na primár, nebo na sekundár přes zvláštní usměrňovač. Každopádně nejspíš budeš muset cívce relé předřadit nějaký odpor, aby jsi docílil sepnutí, až by byl termistor dostatečně vodivý.. Jeden spínací kontakt pak tento odpor propojí, druhý propojí termistor.. Samozřejmě musí cívka relé být napájená jmenovitým napětím.. Odporem jen zpozdíš přitah kotvy..
V jednom zarizeni pouzivam rele napajene primo ze sekundaru toho trafa (za usmernovacem), momentalne jsem resil 1kW spinany zdroj, tam jsem pouzil toto http://www.ebay.com/itm/New-DC-12V-Dela ... 0955108223?
Jde o klasicke zapojeni s 555, jen se mi ho za ty prachy nechtelo stavit.
Je nesmysl ho překlenout až bude odpor termistoru minimální.
Je potřeba ho překlenout max. do 1 sekundy!!! Tedy ještě dřív, než termistoru odpor hodně klesne, protože tím se hodně ohřeje a zůstane ještě dlouho teplý, a když bude teplý, bude mít odpor nízký, a kdyby to někdo znova zapnul, tak to nesplní tutově už funkci softstartu
Taky to vidím jinak jako dobrý nápad!!!
CZJKP1 píše:Asi jsem se blbě vyjádřil...
Je nesmysl ho překlenout až bude odpor termistoru minimální.
Je potřeba ho překlenout max. do 1 sekundy!!! Tedy ještě dřív, než termistoru odpor hodně klesne, protože tím se hodně ohřeje a zůstane ještě dlouho teplý, a když bude teplý, bude mít odpor nízký, a kdyby to někdo znova zapnul, tak to nesplní tutově už funkci softstartu
Taky to vidím jinak jako dobrý nápad!!!
Ak pouvažuješ nad tým čo si vyvodil, vlastne si prišiel na to, že odpor je lepší ako ten termistor....proste a jednoducho, nezmenšuje teplom svoju hodnotu a dá sa preklenuť po sekunde alebo aj po desiatich, a to najmä vtedy, keď sa rozvážené sýtenie trafa vyrovná vďaka tomu sériovému odporu.
- Přílohy
-
IMG_0384-1.JPG- (220.19 KiB) Staženo 110 x