Regulace vyfukovačky.
Moderátor: Moderátoři
Regulace vyfukovačky.
Měl bych pár dotazů:
1/ Potřeboval bych to něčím natřít. Teplota natíraných dílů byla maximálně 68 stupňů. Znám jen stříbřenku na komínový trubky. Není ještě nějaká jiná, sehnatelná barva na větší teplotu? Čím se třeba natírají Dakony kotle, ty se taky můžou ohřát do 100 stupňů?
2/ Je tu někdo, co má profi horkovzduch odpájení? Na kolik se tam nastavuje teplota horkýho vzduchu?
3/ Zjistil jsem, že pokud nejde přes komoru tlakový vzduch, ohřívá se podle optickýho pyrometru na víc než 350 stupňů, ale to je jen měrový maximum. Chtělo by to nějakou regulaci, která by vyrovnala teplotu podle průtoku vzduchu. Mám představu o jednoduchým komparátoru, který by budil přes 26MD02 triak BTA12/600.
Jenže co za sondu teploty a kam ji dát? Teplotně na 250-350 stupňů je termočlánek, nějaký K bych tu i měl. Jenže kam ho dát? Nejlepší by bylo do komory k těm keramickým korálkům ale jak udělat vývody z komory, když je uvnitř přetlak a teplota bez regulace možná i 400 stupňů? Jednodušší je měřit teplotu povrchu komory, jenže jak přilepit K k ty trubce komory, aby byl dobrý přenos tepla?
4/ No a taky by bodlo schémátko nějakýho jednoduchýho teplotního reglu na K...
Díky
Jirka
- Přílohy
-
komora.jpg- Nahřívací komora která se zasouvá do topného tělesa. Vevnitř jsou keramické korálky na akumulaci tepla. Chtělo by to nějak měřit teplotu vevnitř.
- (53.1 KiB) Staženo 254 x
-
vyfuk1.jpg- Zbývá natřít stojan a osadit desku stolku.
- (64.67 KiB) Staženo 253 x
- cigarkow201
Dnes jsem provedl zkoušky. Vzduch měl tlak 1,5 barů, nahřívání komory 10 minut.
Zkusil jsem jako první prokovenou halovanou desku, 24 nohej DIP. Vyfukování šlo velice dobře, šváb šel dokonce vyklepnout.
Pak jsem zkusil desku s nepájivou maskou, tam se kuličky pájky na masku vůbec nelepily.
Pak jsem zkusil bezolovnatý SMD na PC základovce. Úplně super, SMD šváb kolem 50 noh odpadl minimální silou. Kondy a odpory je problém po odpájení na stole nalézt.
Po asi 15 minutách práce začal být vzduch z trysky příliš horký, začal trochu bělat laminát kolem plošek. Bude to určitě chtít regulaci na teplotu. 300W těleso v izolačním pouzdře je asi moc, vyfukovat šlo ještě 10 minut po vypnutí tělesa. Vyfukovačka úplně vychladla za cca 1 hodinu.
Řekl bych že za 270 korun tělísko, den kovařiny a dílů co dům dal celkem funkční věc na opravy.
Zítra zkusím, zda by na to nemohla přijít barva na autovýfuky.
Jirka
Sendyx píše:, tělesa mívají regulaci teploty se zpětnou vazbou - termočlánek, nebo pyrosenzor - v podstatě vzdálený fotoodpor s filtrem - tam jsou ale teploty komory asi 200-1200 st.
Kam ale termočlánek dávají? Do ty ohřívací komory? Jak ale udělal průchod stěnou komory aby izolace vydržela teplotu a udržela přetlak 1-2 bary v komoře?
Jirka
Jirka
Díky
Jirka
- Přílohy
-
TEMPRELAY1.jpg- (99.35 KiB) Staženo 349 x