Malý převaděč FM rádia

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

#31 Příspěvek od TAKJAN »

Měl jsem dvě yagi myslím 8 prvků nad sebou (CCIR) na rotátor na vrcholu střechy a lidi na mne koukali jak na........, obzvlášť, když se to monstrum točilo. Někdy od 85, v roce 95 už to přestávalo mít smysl..
kokun

#32 Příspěvek od kokun »

ondoubek píše:Dobrý den, zajímalo by mě jestli by šel postavit malý převaděč FM rádia. Chtěl bych poslouchat rádio na frekvenci 89,5 MHz. Poslech zde není možný, vysílač je od nás sice jen 60km ale přes kopec, a přes kopec se tomu signálu moc nechce.
Zkoušel jsem dipól, kruhový dipól, prut 1/4 vlnové délky a nechytám.
...

Chceš provádět DX-příjem a "nejlépe" na dipól (se zesilovačem, převaděčem, ...) :cry:
V každé knize o anténách se ale dočteš, že nejlepším zesilovačem je dobrá (tedy výkonná) anténa.

EKKAR ti dal typ na nejvýkonnější anténu (pro VKV pásmo) UKS 18.
Poněvadž ale s narůstajícím ziskem antény se ale rovněž zužuje její vyzařovací diagram, stává se taková anténa dosti směrovou.
Takto výkonné antény se (pro dálk. příjem) vesměs provozují s anténním rotátorem.
Obrázek ant. UKS 18 jsem nenašel - našel jsem ale o něco menší UKS 14 (má o 4 prvky méně)! Přesto je i tato docela "monstrum" :wink:
Přílohy
antena-s-122158027185177.jpg
Anténa od EKKARa - jen bez těch holubů, zato s rotátorem :-)))
(94.05 KiB) Staženo 108 x
Honza - kokúň

#33 Příspěvek od ok1hga »

kokun píše:Obrázek ant. UKS 18 jsem nenašel - našel jsem ale o něco menší UKS 14 (má o 4 prvky méně)! Přesto je i tato docela "monstrum"

UKS18 asi nejspíš moc nebylo . . . , zato čtrnáctek byla spousta, a fungují ještě dnes . . .
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“