Lampový zesilovač k baskytaře

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kaca
Kontaktovat uživatele:

Lampový zesilovač k baskytaře

#1 Příspěvek od Kaca »

Mám doma dva reproduktory z kina 15palcové, namotané panem ing. Křížem z Dolního Města na 270 W. do 8 ohmů a chtěl bych si zkusit postavit nějakou pěknou lampovku k base. Hraju v kapele na kontrabas ale občas jdu i s baskytarou. Chci Vás oožádat o radu kde se dá sehnat nějaké schéma na takový zesilovač nebo jestli někdo z Vás náhodou něčím takovým nedisponuje a mohl by ho poskytnout mě dispozici. Kdyby někdo měl takové schéma i s návrhem plošňáku tak bych byl moc rád. Jedná se mi o něco kolem 100W. Pěkně prosím a děkuji! Kaca ps. Pan ing Kříž už to nedělá ale před pěti lety mě to navinul moc pěkně s pogumovanou tkaninou okolo a ůčiností nad 90 dB. Dnes to motá někdo jiný ale zaslechl jsem že len s gumou okolo ale možná že na speciální přání to udělá s tou tkaninou taky. Prý tam ta guma dělá dobrotu ale já jí nevěřím a spíš se přikláním k té tkanině. Jsem pouze amatér, tak na to prosím vemte ohled. Pár tranzistoráků už jsem postavil ale lampovka to bude moje první a chci aby byla hezká a výkonná. Ještě předem děkuji.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Bez znalostí stavět 100W lampovou hlavu je troufalost a nerozum.

Reproduktory "nad 90dB" jsou v dnešní době docela pasé, pokud nemají reálně aspoň 97-99dB/VA/m, zvláště jako nástrojový reproduktor.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kaca »

Nastavit napětí na mřížkách a anodě dovedu a tz repro jsem získal jako promítač v kině v Kralovicích a bylo mě jich líto. A když je dostatečně nakrmím tak zpívají na té baskytaře moc hezky. To bylo ještě v hluboém totáči. Na tu basu jsou plně vyhovující a až nebudou tak si koupím jiný. Moc děkuji!
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Schémat je plný net, třeba www.drtube.com , www.duncanamps.com a další.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kaca »

Děkuji ! Zkusím něco vyhledat. Potom ještě dám vědět jak to dopadlo.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kaca »

Ještě mi napadlo co takhle použít koncák z obecvní rozhlasové ústředny který je osazen dvěma EL 34 ? K tomu potom ještě dostavět lampovej korekční předzesilovač ?
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Ten koncák má výstup 100V, navíc má anodové napětí kolem 800V a velmi old scool provedení.
To už raději Music 130 a upravit předek.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kaca »

Musel bych koupit z Gesu výstupák na 4 a 8 ohmů a těch 800V zaručuje 100W výkon. Akorát nevím jestli s tím vysokým napětím na anodě se nezkracuje životnost těchto elektronek. ještě bych se chtěl zeptat jestli má někdo zkušenosti s použitím elektornky GZ-34 na napájení anodového napětí. Údajně jsou tyto lampy dost drahé a mají krátkou životnost, ale já to nevím. Možná by bylo lepší použít normání diodový usměrňovač. Za případné připomínky děkuji
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Jestli chceš pořádný usměrňovač, mám skladem PV200/600 nebo 5U4G.

Experimentovat s těma ústřednama je o hubu, jsou asi tak 30 let po reálné době životnosti. Navíc "trafo z GESu" asi nebude to pravé na přenášení 100W při Ua 800V, navíc pro baskytarový zesilovač.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“