Porucha spínananého zdroje ze světelných efektů *vyřešeno*
Moderátor: Moderátoři
Porucha spínananého zdroje ze světelných efektů *vyřešeno*
Originál zapojení není, ale našel jsem dost podobné, ale bez měřících bodů.
Edit
Předělání obrázku z odkazu na vložený.
- Přílohy
-
zdroj.jpg- (70.3 KiB) Staženo 282 x
To že LED bliká nemusí nutně souviset se zkratem na výstupu, může se (například) jednat i o chybu zpětné vazby (třeba i ten optočlen).
A co třeba nějaké zatížení na výstupu- kdyby zdroj po startu neměl na výstupu zatížení, mohla by jít přes optočlen informace o zvýšeném výstupním napětí a tím by se zdroj zablokoval.
Zkus to nafotit ze strany součástek i spojů.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Optočlen jsem zkusil taky jinej a je to stejné.Stejně tak zapnutí se zátěží nepomáhá.
Je ovšem zajímavé, že když vyndám první filtrační elyt 1G ze sekundáru (ten co byl nafouklej) tak na výstupu se objeví 9.6V, dioda svítí, ale po připojení zátěže zhasne a na výstupu nic není. Výstup má oproti tomu schematu rozdíl v zapojení těch sekundárních elytů. Je tam 2x 1G a mezi nimi je tlumivka. Nafouklej elyt je jako první, hned na diodách.
Takže už jsem zkusil všechno, co jsme měl doma a výsledek nula. Odpory jsem taky měřil a taky nic. C3 v tomhle zapojení není. Obrázky jsou snad čitelné.
Nakonec jsem ale zvítězil. Ve schematu je na vývodu č.2 proti zemi 47pF, ve zdroji byl takový 100nF a ten byl špatný. Při měření chytrou krabičkou se tvářil jako dobrý, po jeho výměně začal zdroj fungovat. Čekal bych něco takového tam, kde je nějaké větší napěťové námáhání, ale tady?
Dík všem za pomoc.