Panelový měřák MP - mechanická nula

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ace_ventura

Panelový měřák MP - mechanická nula

#1 Příspěvek od ace_ventura »

Zdravím,
dávám si dohromady BM529 potřeboval bych poradit s měřidlem. Nemá Metru, ale AEM (ale vypadá stejně) a nejsem schopen červíkem nastavit nulu. Pohybuju se od "skoro" 0 víc do "+". Celý rozsah je jakoby vpravo. K nastavení nuly jsem sundal čelo a pohnul jazýčkem.
Měřák s dostavenou rafičkou ukazuje přesně v celém rozsahu, bohužel nevím jestli s tím někdo něco dělal. Všechny zabarvené šrouby a připojení jsou netknuté.
Dá se s tím něco dělal nebo mám nastavit 0 a ten kus červíka ubrousit a nechat být...?
Přílohy
MP_aem.jpg
(65.13 KiB) Staženo 172 x
jirkati

#2 Příspěvek od jirkati »

Na tom čele skutečně nebyl uprostřed dole zápich pro šroubovák? Tohle totiž vypadá, že se nula nastavuje posouváním toho oválného dílu pod středem otáčení do stran jako na všech ostatních měřáčcích.
vrky

#3 Příspěvek od vrky »

Ze zadu přístroje máš zápich na seřízení nuly.
ace_ventura

#4 Příspěvek od ace_ventura »

jirkati: zápich tam je, ale otáčením rafičku na 0 nedostanu. Když to vezmu obráceně, nastavím 0 posunutím jazýčku doprava tak tam už nedostanu to čelo. Tam překáží ten výstpek - nezapadne do drážky.

vrky: zezadu nic není
vrky

#5 Příspěvek od vrky »

jirkati

#6 Příspěvek od jirkati »

Zkus odšroubovat stupnici a zkontroluj jestli ručička je rovnoběžná s tou částí, která je zavěšená na pružince. Opravoval jsem totiž jedno měřidlo, které velice rychle překmitlo , při návratu narazilo na doraz a ručička se setrvačností vychýlila podobně, jako je to na obrázku. Opatrně jsem ji podle nuly na stupnici srovnal a několikrát v různých bodech zkontroloval výchylku podle úplně stejného přístroje. Mám teď tento mikroampérmetr zabudovaný v LC transmatchi jako SWR indikátor a ručička zůstává na svém místě.
Sepp

#7 Příspěvek od Sepp »

Venturo, pokud bys měl zájem, tak mám origo měřák do BM 529 Metra. Stupnice je sice trochu zašlá, ale mech. funkční.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Změř, jak se to chová při různé výchylce, kam to ukáže při 50 a 100uA a taky, jestli systém chodí přesně - někdy je cívečka pokřivená a povolí se ložiska. Jinak jsem podobné záležitosti po úvaze řešil posunutím závěsů - zkrácením nebo nastavením pružinek, ale chce to cvik, um a pevnou ruku!
fredis

#9 Příspěvek od fredis »

Já bych podle té fotky řekl, že ta ručka je ohnutá (uhnutá) doprava. Pokud by byla rovnoběžná s tím středem pod ní, tak je na nule jako vyšitá.
ace_ventura

#10 Příspěvek od ace_ventura »

vrky: jo, už mi to došlo. Ten reaguje dobře, pokud jsem teda na mech. 0.

jirkati: máš bod!, sundal jsem stupnici a dole v ohybu je ten nosný plíšek překroucený. To bude ono, teď to opatrně narovnat...

fredis: jo je doprava, vůbec mi nedošlo že se může ohnout

Asi chudák dostál ránu, první co jsem opravoval byl ukleplý přívodní horní pásek ke středu
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Hlavně otestuj ty ložiska, možná je to po nějakém úderu marná práce to opravovat.
fredis

#12 Příspěvek od fredis »

To máš z Aukra?
ace_ventura

#13 Příspěvek od ace_ventura »

Mechanizmus se zdá být v pořádku, linearita OK směrem tam i zpět. 48,7uA a jsem uprostřed, plná výchylka 97,6uA. Zbytek je chyba oka a měření.

fredis: ne, koupil jsem kdysi na inzerát a teď na něj mám čas.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“