Výroba DPS

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
gepard

#31 Příspěvek od gepard »

Davidus, jak ty prokovy dop.dele děláš? To je fantastický!! :prst:
-- Gepard --
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Habesan »

Na začátku roku 2011 byl ten návod na Downloadu, a odkaz se zobrazoval na hlavní stránce pod seznamem nových vláken ("Výroba plošných spojů s prokovenými dírami" Poslal: Jakub Juráň).

Taky tam byla Kyslíkovodíková svářečka, kteréžto technologie zveřejňování bylo později zavrženo pro její nebezpečnost.

Je to v knize "Receptář pro elektrotechnika" a "Technický Receptář" (obě Jan Škeřík).
Nejprve se dokonale vyvrtané otvory naleptají mořidlem na sklolaminát, pak se použije Stříbřicí lázeň pro nekovové materiály
(Dusičnan stříbrný, čpavek, formaldehyd a Seignettova sůl) a pak se galvanicky nanáší měď.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od otakarv »

Habesan, díky za odkazy, může se hodit nejenom mi. Jenom kdyby ten čas tolik neubíhal a šel alespoň trochu přibrzdit. :roll: :cry:
Davidus
Zablokován
Zablokován

#34 Příspěvek od Davidus »

Habesan tenhle návod neznám, přijde mi to zbytečně složité, daleko jednodušší je vykutat paladium z nepoužitelných SMD součástek :wink:
FHonza

#35 Příspěvek od FHonza »

Tak se mě povedlo (doufám, že docela obstojně) a hlavně opakovatelně zvládnout domácí výrobu potisku. Náklady jsou minimální. Viz přiložené foto.
Přílohy
predloha.jpg
(63.37 KiB) Staženo 116 x
potisk.jpg
(81.83 KiB) Staženo 114 x
BOBOBO

#36 Příspěvek od BOBOBO »

A důvod zaslání ?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od otakarv »

FHonza se chtěl určitě pochlubit ale nebylo by od věci blíže popsat výrobu těchto popisků.
gepard

#38 Příspěvek od gepard »

FHonzo - určitě se pochlub, tohle je dost pěkná práce. Určitě bude zájem o postup ... Předem díky za každé info
-- Gepard --
FHonza

#39 Příspěvek od FHonza »

BOBOBO píše:A důvod zaslání ?

Radost z toho, že se zdařilo . A hlavně o stránku dříve jsem posílal odkaz na použitý materiál.

•Koupil jsem barvu od Číňana. Výhodnější je počkat si na dražbu, nikdo do není nepřihazuje a dá se ušetřit kolem $2.
•Desku jsem vyleptal pomocí fotocesty + FeCl3, smyl emulzi a nalakoval.
•Vyvrtal jsem čtyři montážní otvory pro snadné umístění předlohy potisku.
•Koupenou barvu jsem nanesl pomocí plastové špachtle na celou plochu desky. Dbal jsem upozornění Číňana, že se barva nemá nijak ředit, pouze řádně zamíchat. Na větší desky by asi bylo lepší použít síto, ale momentálně jsem neměl žádné na obětování.
•Takto nabarvenou desku jsem dal na tři hodiny do horkovzdušné trouby nastavené na cca 85°C. Myslím že čas nebude nijak kritický, spíš záleží aby barva zaschla a nebyla lepkavá (Při pokojové teplotě nezaschne ani za 48h).
•Předlohu jsem tisknul (stejně jako pro leptání) inkoustovou tiskárnou na fólii do Meotaru. Předlohy jsem vytiskl dvě a dal je na sebe kvůli vyššímu kontrastu.
•Na desku s přiloženou předlohou jsem nechal svítit UV osvitku 30minut (pro srovnání, na POSITIV 20 se stejnou osvitkou svítím 4minuty). Předloha pro potisk je negativní, tj. tam kde má zůstat barva je předloha průhledná.
•Desku jsem umyl odličovacím tamponem namočeným v acetonu. Jenom pro jistotu: aceton NENÍ nitroředidlo. Na desce zůstane jenom kresba.
•Takto "vyvolanou" desku jsem dal ještě na hodinu do trouby 85°C. Dále pak už klasicky vrtání, osazování, ...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“