Motor z práčky - neviem ako zapojit

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Ta starší Tatramatka měla stejně zapojený motor, jen v něm nebyla ta tepelná pojistka, kterou obsahovaly motory pozdějších sérií - takže stačilo jen 6 "fousů"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tatramacek

#17 Příspěvek od tatramacek »

Mohl by jsi mi popsat jakým způsobem ?
Uvažoval jsem nad tím a nenapadlo mne nic jak by to mělo jít zapojit.
tatramacek

#18 Příspěvek od tatramacek »

takže motor jsem si proměřil a vyzkoušel jej na chvilinku - oboje vinutí bez kondenzátoru. Je asi zdravý. Jen bych ještě potřeboval poradit - nevíte náhodou prosím Vás někdo,jaká kapacita kondenzátoru je u tohoto motoru potřeba ? Děkuji :)
salzvo

#19 Příspěvek od salzvo »

takže motor jsem si proměřil a vyzkoušel jej na chvilinku - oboje vinutí bez kondenzátoru. Je asi zdravý. Jen bych ještě potřeboval poradit - nevíte náhodou prosím Vás někdo,jaká kapacita kondenzátoru je u tohoto motoru potřeba ? Děkuji

U motoru který jsem vybral z nějaké tatramatky byl kondík 16uF (2 x 8uF paralelně). Jinak myslím že zapojení toho motoru je na uploadu. Dával jsem tam zapojení motorů MEZ.
james999

#20 Příspěvek od james999 »

mam motor ze stary pračky

udaje ze štítku

Siemens
1 BK7355 3WL29
304 0543 AA 2
220V 50Hz 16uF
440/2700 U/min
60/300 W

ma 6 vyvodu z toho je jeden na kostru. dalši jsou černé barvy počislovany od 1-5

chtěl jsem jej zapojit odskoušet, a když bude dobrý tak na něco použít. dvourychlostni motor jsem ještě nezapojoval tak se obracim na vas, jak na to.
crypto

Re:

#21 Příspěvek od crypto »

Pri práčkach ktoré majú komutátorový motor so 6 vývodmi, sú 2 vývody tachogenerátor na konci rotora a zvyšné 4 vývody sú : 1. začiatok prvej cievky, 2. uzol : prvý uhlík-koniec prvej cievky, 3. začiatok druhej cievky, 4. uzol : druhý uhlík-koniec druhej cievky.Je to z dôvodu reverzácie pri praní.Reverz sa ovláda dvoma relátkami na doske elektroniky.
Samozrejme že v závislosti od výrobcu sa zapojenie môže líšiť.
Přílohy
prackove motory.pdf
Zapojenia jednofázových motorov z práčiek
(275.52 KiB) Staženo 1719 x
Peto698

#22 Příspěvek od Peto698 »

tatramacek píše:Jedná se o komutátorový universální motor ze sériově zapojeným vinutím.
Tyto motory se z velkou oblibou používají u praček z regulací otáček. Mi máme doma Zanussi - konkrétně typ FA 832 a je stará 6 let. Při praní je tichá jen mne mrzí hlučnost při odstřeďování - způsobené pískáním kartáčků. Pračka jede celých šest let naprosto bez závad - musí se jí ale dávat přiměřená péče - jako pravidelné odstraňování vodního kamene a čištění násypky na prášek a ostatní věci. Na co se chystám v budoucnu bude výměna uhlíků motoru. Ale zpět k řešení problému.
Ten motor má 6 vývodů jak jsi napsal. Čtyři vývody jsou od vinutí a ty dva zbylé nevedou k brzdě ale k cívce tachogenerátoru. Na hřídeli rotoru je kruhový magnet. Obklopuje jej cívečka a při otáčení motoru se vytváří napětí,které je přiváděno do řídícího modulu otáček . Slouží to jako zpětná vazba aby motor měl stále stejné a konstantní otáčky,jelikož má měkkou otáčkovou charakteristiku. Elektromotor,který mám doma a mám ho prozatím z pračky vymontován,protože ji mám rozdělanou skrz prasklou nádobu bubnu. Jedná se o elektromotor z pračky Whirlpool typ : MCA 30/64 - 148 /ALA 1
1.45 A , 330W.
Je na této fotce : http://www.ukazto.com/img/1247507,000_03841.jpg
A jeho zapojení je zde : http://www.ukazto.com/img/1247552,000_03851.jpg
První dva vývody na té svorkovnici vedou k té cívečce tachogenerátoru - snímači otáček motoru.
Modrý vodič je "nulák" - připojený ke kartáči - 1 svorka
Ten klemovací vodič spojuje druhý kartáč ze začátkem statoru - 2 a 3 svorka
hnědý vodič je "fáze" - konec statoru. - 4 svorka.
Je vhodné po zapojení motor zkusit na nízké napětí - mne běžel i na nabíječku z auta aby se otáčel. Měl by se točit vlevo při pohledu ze strany hřídele. A vždy ho rozbíhat z nízkého napětí po jmenovité. Nyní jsou ty motory vyráběny z ochranou - takže ta ani nedovolí aby se motor roztočil na plné napětí. Je konstruován na plynulý rozběh - i když má malý příkon. Jeho vinutí má silnější průměr vodiče aby byl motor schopen při nízkých otáčkách mít silný kroutící moment a nějak se nezahříval. A použití.
Tento motor nemá moc velký rozsah využití. Já tento druh motoru - využil na sloupovou vrtačku - dal jsem tam odrušovací člen z vysavače a regulátor též z vysavače. A jsem spokojen. Na regulátor jsem přidělal větráček z PC pro jeho chlazení a spokojenost je. Akorát to kolísání otáček je tam značné.
Foto zde když jinak nedáte : http://www.ukazto.com/img/1247641,000_03871.jpg
Tyto motory jsou v pračkách vcelku spolehlivé. Jejich nevýhodou je jen hlučnost způsobena uhlíky a uhlíky jakožto samotné - které vyžadují výměnu. Tak hodně zdaru z komutátorovými motory v pračkách :)

Zdravím, mám presne tento istý motor. Potrebujem radu, ako ho zapojiť? Ak som dobre pochopil, tak snímač sa nezapája, modrý vodič je nulák, a hnedý fáza. Čo ale s vodičmi na svorkách 2,3? Potrebujem ešte niečo? Mám iba holý motor.

Vďaka
tatramacek

#23 Příspěvek od tatramacek »

Cau. Potrebuju foto stitku motoru a foto svorkovnice ze strany vodicu. Kdyztak foto na mail: bibisek@centrum.cz
Audaces fortuna iuvat
Peto698

#24 Příspěvek od Peto698 »

Tu je foto štítku:
Obrázek
Svorkovnicu doplním zajtra...
tatramacek

#25 Příspěvek od tatramacek »

Presne tento motor mam doma mezi nahradnimi. Takze:
Na hnedy fazi,na cerny nulak a modry propojis s bilym. Ty dva cervene se nezapojuji. Motor vyzkousej napred pres zdroj 12V. Pri pohledu na remenici by se mel otacet doleva.
Audaces fortuna iuvat
Peto698

#26 Příspěvek od Peto698 »

Ďakujem, vyskúšam.
EDIT: Tak, motor sa točí. Aj správnym smerom, len sa z neho celkom dymí. Respektíve, keď som ho zapojil, tak sa rozbehol vpohode a po pár sekundách začal dymiť, tak som ho vypol radšej.
Naposledy upravil(a) Peto698 dne 18 úno 2014, 11:28, celkem upraveno 1 x.
keemo

#27 Příspěvek od keemo »

To bude perda az to zapojí natvrdo na sietove napatie... Myslite ze to ta kotva vydrzi?
tatramacek

#28 Příspěvek od tatramacek »

Ano. Vydrzi urcite. Ale urco bude lepsi jej spoustet pres nejaky regulator. Ty motory maj max do 500Watt. A otacky zase tak velke nemaj jako treba u luxu.. Motor s Bosch WFB 1605 ma 14500 ot a 300W. Ale urco by nebylo na skodu jej poustet pres regulaci... A omezit tak proudoy naraz,na ktery ten motor az tak moc staveny neni.
Audaces fortuna iuvat
Peto698

#29 Příspěvek od Peto698 »

Peto698 píše:Ďakujem, vyskúšam.
EDIT: Tak, motor sa točí. Aj správnym smerom, len sa z neho celkom dymí. Respektíve, keď som ho zapojil, tak sa rozbehol vpohode a po pár sekundách začal dymiť, tak som ho vypol radšej.

Nejaká rada? :D
tatramacek

#30 Příspěvek od tatramacek »

Jdu ho zapojit a udelam video.. Hodim ho na youtubko. Natocim i zapojeni
Audaces fortuna iuvat
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“