Nabíječka
Moderátor: Moderátoři
http://www.scribd.com/doc/76094399/Prak ... ka-1996-04
Tady je celý článek v PE i s tišťákem. Kdyby mě nechodily ty dvě s vlastním pl spojem a trafem, tak bych se na to. Ale tohle mě vytáčí. Ještě zkusím trafo jak budu mít kostru.
fredis píše:Má nějaký vliv přehození začátku a konce vinutí L3, sekundáru? To jediné jsem ještě nezkoušel. Při přehození P se nerozjede, u pomocného vinutí pro start je tam malý vliv na výstupní napětí.
To asi bude mít dost podstatný vliv. Dá se zkontrolovat osciloskopem - vinutí musí být zapojené tak, aby se energie z mag.obvodu po rozepnutí spínače odvedla přes D7 do zátěže.
Dělal jsem podobný zdroj podle KTE 9a10/2001 s trafem, koupeným v GM. A mělo obrácené vývody pomocného vinutí - zdroj pulzoval a chodil jen od 12 do 20V a s malou zátěží od 0,1 do 0,5A. A ochranný obvod řádně topil.
Po obrácení začátku a konce pom. vinutí už všechno OK. Ale trvalo, než jsem na to přišel...
V primáru byly podobné ochrany - místo nich jsem dal rychlou HER1007 a 180V transil (myslím, že P6KE180) a nic se nehřálo a nesmrdělo.
- Přílohy
-
Zdroj_350W.JPG- (170.5 KiB) Staženo 148 x
Energia sa akumuluje v indukčnosti na sekundárnej strane.
Trafo neakumuluje energiu. Prúd primárom v okamihu otvoreného tranzistora určuje indukčnosť na druhej strane.
Pomocné vinutie vyžiari po uzavretí tranzistora iba energiu rozptylovej indukčnosti transformátora(jalovina...vráti sa do kondenzátora)
To milous2: ano, to je jiný typ spínaného zdroje (propustný) ... a tam musí být jádro trafa bez mezery
To vinutí 40z atd. je na rekuperaci = vracení energie z mag. obvodu zpět do zdroje - aby se jádro ss nepřesytilo
- Přílohy
-
transil.PNG- (4.28 KiB) Staženo 61 x
Zväčšovanie vzduchovej medzery zhoršuje parameter väzby.
Samozrejme, že nejaká vzduchová medzera tam musí byť (v nej je koncentrovaná takmer celá energia) lebo jadro by sa bez nej presýtilo. Takže tá medzera by sa mala nastaviť iba na hranu sýtenia jadra.
Tie predchádzajúce nabíjačky mali identické transformátory s týmto nešťastným kusom?
Teď jsem ještě koukal na tu mrchu. Našel jsem tohle: https://dspace.vutbr.cz/xmlui/bitstream ... sequence=1
Autor tam má na konci i průběhy. Jestli to zkutečně naměřil nevím. Já mám na šikmé části pily ( pin č. 4 UC ) na začátku takový krátký úsek kde je to rozkmitané a se zvyšující se zátěží se to posouvá po té pile nahoru. Podobný stejně se posouvající se pík mám i na pinu 7 UC. Kde se to bere jsem zatím nezjistil. A v S trandu nemám pilu ani náhodou. Jen jakési špice, nebo jak to nazvat.
Nevím, jestli by na to nemohl mít vliv stav toho bastlu. Některé souč ze strany spojů, přívody k trandu asi 8 cm a k D na sek ještě víc. Díky za čas, co mi věnuješ!