Soustava IT - napětí
Moderátor: Moderátoři
- Philip_Fry
Soustava IT - napětí
- Philip_Fry
- palmalsport
Síť „IT“, má všechny živé části izolované od země, nebo má jeden bod uzemněný přes impedanci. Neživé části elektroinstalace jsou uzemněny jednotlivě nebo skupinově. U nás, je navíc předepsán takzvaný (HIS),hlídač izolace.
- Philip_Fry
Jak už jsem psal, dělali jsme v polních podmínkách, barák rozestavěný a elektrika natahaná bůhví odkud a bůhví jak a teď to předělali na pevnou instalaci (což by časově odpovídalo) a jestli tam je opravdu sdružené napětí 400V, tak se budu jen modlit, že odešly jen ty pojistky. 24 hodin nonstop v autě bych potřetí po sobě v krátké době asi nedal...
- weed_smoker
BTW. Sítě,co maj sdružený 230V (fázový 135V) se používaj v Japonsku(někdo to tu uváděl) a bejvaly ve starejch centrech měst (HK,Praha...).Někdy bejvaj takový sítě i ve fabrikách,kde jsou japonský stroje.Obvykle se to vyrábí trafem 3x400/3x230V,trafo VN/230/135V jsem v CZ nikde neviděl.
Připoměl jste mi třífázovou soustavu 3x220V s izolovaným středem, kterou jsme měli u sovětské vojenské techniky. Mezi fázemi bylo 220V. Ochrana proti nebezpečnému dotyku byla zajištěna zemněním zařízení. Proti zemi měla každá fáze cca 155V, což bylo dáno svody a kapacitními proudy. Pokud jedna z fází ukazovala proti zemi nulové napětí, šlo o její zemní spojení. Pokud jedna fáze neměla napětí proti ostatním dvěma fázím, šlo o přerušení přívodu (pojistka, jistič, spínač...). Pokud byla napětí mezi fázemi výrazně "rozhozena", šlo o napájení poškozené fáze, přes připojený spotřebič (třeba přes asynchronní motor, nebo třífázové trafo).
- Philip_Fry
Obsahuje relé s cívkou o relativně vysokém odporu, případně optron s velkým předřadným odporem. Už svojí vlastní přítomností narušuje galvanické oddělení. Pokud dojde ke spojení potenciálů ještě na jiném místě uzavře se obvod právě přes ten hlídač izolačního stavu.
Otkundes popsal ten princip asi nejsrozumitelněji, jen to koukání na voltmetry vyžaduje lidskou obsluhu.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- palmalsport
Já si osobně pamatuji 2 sítě IT. Jedna byla s izolovaným nulovým bodem, která se tuším používá i dnes v distribuci u VN linek, 22 a 35 kV. Druhá byla s uzemněným nulovým bodem. Ta se používala ve fabrikách. Pak je ještě síť IT, takzvaná zdravotnická izolovaná soustava, tam se právě hojně používal HIS.
- weed_smoker