Jak docílit polovičního příkonu topného tělesa? (přesunuto)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Arčí

Jak docílit polovičního příkonu topného tělesa? (přesunuto)

#1 Příspěvek od Arčí »

Potřeboval bych poradit. Zakoupil jsem ele. zahradní gril, kde příkon topného tělesa je 1300W. Na zahradě není přípojka ele. energie, řešení je v malé elektrocentrále, která dává max. výkon 750W. Jak lze upravit ele. zahradní gril, aby měl příkon poloviční, tedy zhruba 650-700W. Dočetl jsem se, že pomocí diody, ale nevím jak se dopočítat hodnot a také zapojení diody. Předem děkuji za informace, Arčí
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Pouhá dioda sníží příkon asi na 70%. Lepší by byl tyristorový regulátor - v tomto případě velmi jednoduchý.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
nick-1992

#3 Příspěvek od nick-1992 »

Pokud máš zdroj, který ti dá maximální výkon 750W, tak nic regulovat nemusíš, topné těleso stejně bude odebírat nejvýše tento výkon.

Nebo jsem nepochopil zadání?
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

A když ne, tak ta centrála shoří. Protože když má gril 1300W a centrála dává 750W max tak prostě shoří. Takhle jsem pochopil zadání já.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Dioda by měla smysl v síti, která má kam stejnosměrnou složku absorbovat. Elektrocentrále o tak malém výkonu určitě svědčit nebude. Záleží na konstrukci generátoru, jestli nepřestane dávat napětí a bude řvát, nebo gril prostě neroztopí, protože to napětí výrazně klesne.
Každopádně, má-li ten gril jen jeden topný okruh o deklarovaném příkonu, jeho snížením mu také snížíš teplotu. Myslíš, že pak ještě něco ugriluješ?
Pořiď si gril na dřevěné uhlí.
Naposledy upravil(a) Hill dne 25 úno 2014, 18:03, celkem upraveno 1 x.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Pomocí diody nelze, to se generátoru nebude líbit. Navíc grill s takto sníženým výkonem asi nebude grilovat.
..to bude jen ňákej odpůrek
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Obecně při připojení do "tvrdší" sítě se zapojením diody dá snížit výkon na polovinu, používají to někdy horkovzdušné pistole, fén,...
Ale zůstává tam jedna půlvlna zatížena "plným" výkonem, druhá nezatížená.
Pro malý zdroj jako je elektrocentrála bych to nedoporučoval, předpokládám, že se jí to "nebude líbit" a jde o to, jestli vám, to dá najevo dřív, než bez rozloučení odkráčí...

1300W při 230V je necelých 6A. Takže dioda na 3A, která by fungovala během jedné půlvlny, by s odporovou zátěž mohla vydržet, ale bude tam tak trochu mezi životem a smrtí.

Něco takového by mohlo stačit
http://www.gme.cz/by550-1000-p221-029
Nebo něco silnějšího za rozumnou cenu
http://www.gme.cz/p1000k-p221-047
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

Celé je to zbytečná diskuze. Jak tu bylo řečeno, když sníží výkon topné spirály na polovic, tak nic neugriluje, jen ohřeje.
Už jen ten nápad grilovat na zahradě na elektrickém grilu za řevu elektrocentrály je trochu ujetý.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jenda_KL »

monterjirka píše:1300W při 230V je necelých 6A. Takže dioda na 3A, která by fungovala během jedné půlvlny...
To tak nefunguje, proud není poloviční, příkon taky ne. Poloviční je jen spotřebovaná energie a to proto, že se polovinu času se neodebírá.

Dost se to podobá euronápadu "rychlovarná konvice 600W"
Řešením je jiný gril, třeba na PB ))
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od CZJKP1 »

Jo je to blbej nápad!!!!

Chápal bych, kdybys gril a elektrocentrálu měl, a potřeboval zkusit ,,improvizovat"

Ale když už jsi kupoval, tak proč jsi nekoupil GRIL na propanbutanovou lahev? Máme ho, máme na něm ,,pečídí šutr" a funguje velmi dobře. Vystřídaly jsme grily na úhlí, elektřinu a tady u toho jsme zůstaly, největší spokojenost...

Edit: Jenda_KL mi zřejmě předběhl...
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

Jenda_KL píše:
monterjirka píše:1300W při 230V je necelých 6A. Takže dioda na 3A, která by fungovala během jedné půlvlny...
To tak nefunguje, proud není poloviční, příkon taky ne. Poloviční je jen spotřebovaná energie a to proto, že se polovinu času se neodebírá.
...

Když poteče diodou jednu půlvlnu 6A a druhou půlvlnu 0 (nula), bude střední proud 3A.
Jednu půlvlnu tam bude příkon 1300W, druhou půlvlnu 0, střední příkon tam bude 650W.

Dioda na 3A by to měla alespoň teoreticky vydržet, ale v praxi bych ji netrápil a dal tam silnější.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Jenda_KL píše:

Prosím blíže vysvětlit, nějak nechápu.
..to bude jen ňákej odpůrek
josek

#13 Příspěvek od josek »

mi-ro píše:
Jenda_KL píše:

Prosím blíže vysvětlit, nějak nechápu.

Čo na tom nechápeš? Jenda_KL prišiel na to, že základné fyzikálne zákony sú už zastaralé a tým pádom už neplatia :)
ZVUK2000

#14 Příspěvek od ZVUK2000 »

Zapomeň na fyziku. Statisticky je to snad dobře
:D
PavelFF

#15 Příspěvek od PavelFF »

monterjirka píše:Když poteče diodou jednu půlvlnu 6A a druhou půlvlnu 0 (nula), bude střední proud 3A.
Jednu půlvlnu tam bude příkon 1300W, druhou půlvlnu 0, střední příkon tam bude 650W.

Něco ti tam nesedí.
Když tedy bude střední proud jen 3A , tak střední napětí bude taky jen 115V. Jak může 3A x 115V dát cca 650W? Přesto tam ten výkon opravdu je.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“