Nadproudová ochrana el. motoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Roozena

Nadproudová ochrana el. motoru

#1 Příspěvek od Roozena »

Dobrý den,
Dovoluji se zde obrátit s dotazem. potřebuji vyřešit proudovou ochranu motoru, respektive řídícího IO (L293) což je dvojitý H-můstek pro řízení SS mototorů. Moje aplikace jest taková, že potřebuji řídit serva na otvírání dvou střešních oken Velux. Pořídil jsem od Veluxu pouze orignální serva, kde je samozřejmě integrovaná firemní elektronika, pro přízení okna přez jejich systém (servo se ovládá datově přez společný napájecí kabel), což znamená další- pro mne zbytečnou investici. Rozhodl jsem se tedy elektroniku vyřadit a použít pouze mechaniku a řídit si motor po svém... Systém nemá žádné elektronické dorazy a krajní polohy byly řešeny snímáním počtu otáček halovou sondou, což je pro mně o5 nepoužitelné. Moje idea je spínat motory přez L293 a krajní polohy řešit odpojením motoru přez nějaký nadproudový chránič. ten by měl být umístěn "před" L293 a to z důvodu měnící se polarity na motoru. Navíc by měl mít možnost "opožděné" reakce z důvodu rozběhového porudu a ideálně ještě opožděného náběhu (uvažuji o případu, kdy bude okno otevřené, začne pršet a dešťák bude muset vyslat nejméně tak dlouhý impulz do motoru, aby se okno zavřelo z hypototetycky zcela otevřené polohy, byť bude třeba jen v první třetině, což system nijak neví. V momentě, kdy se okno dovře, ale bude stále trvat pokyn na zavření by by se cyklicky spínala ochrana... Prostě - ve chvíli, kdy se obvod na delší chvilku přetíží, se nuceně na cca 10 sec odpojí a nebude jej možno znovu aktivovat.
Pracovní napětí - 12V. Pracovní porud motoru - cca 500mA. Rozběhový prud - cca 1,5A. Zkratový proud (motor je na mechanockém dorazu)2A+
Díky za případné náměty.
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

Ten obvod umoznuje zapojenie snimacich odporov, na ktorych je mozne merat ubytok napetia. Napetie priviest na komparator, a ovladat klopny obvod.
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Já bych se nebál kontroly dorazu pomocí zastavení otáčení motorku. Teď jsem to řešil u souseda a s malým procesorem (12F675) je to pohoda.
Motorek se ale musí dovybavit nějakou mechanikou (optoclonka/magnet a reed kontakt/kousek kovu a klasický indukční snímač) - podle otáček motoru.
A není problém tam dát čas, kdy to po zapnutí nebude chvíli otáčky vyhodnocovat.

Petr Filipi

Edit: A nebo ta Hallova sonda, když už tam je, by samozřejmě jako čidlo otáček byla použitelná. K tomu procesor a je to (skoro) hotovo.
Program do procesoru by vypadal nějak takto:

preruseni:
vypni = 0
konec preruseni

hlavni program

cekej 1s (neaktivní doba po zapnutí)

aktivace preruseni od nabezne hrany vstupu

nekonecna smycka
vypni = 1
čekej 1ms (tady je čas na otičení hřídele o 1(2) otáčky)
když je vypni = 1 tak výstup = 0
konec nekonečné smyčky

konec programu
Naposledy upravil(a) petrfilipi dne 28 úno 2014, 07:24, celkem upraveno 4 x.
Jimmi2

#4 Příspěvek od Jimmi2 »

A ta Halova sonda je proč nepoužitelná.....? Nedá se vyvést ven?
Burajko

#5 Příspěvek od Burajko »

Atlan píše:Ten obvod umoznuje zapojenie snimacich odporov, na ktorych je mozne merat ubytok napetia. Napetie priviest na komparator, a ovladat klopny obvod.

Ale tie su tam na vypinanie choppera(klopny obvod vypinaju),takze nepouzitelne... :roll:
Jedine kontrolovat rychlost nabehu prudu,co je trochu zlozitejsie.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

Nikde nieje napisane zeby tam mal este chopper, tak ze pouzitelne to je, on to vyuziva len na zmenu smeru, nie na krokovy motor, navyse sa uz neozval.
Burajko

#7 Příspěvek od Burajko »

Aha fakt :oops:
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“