Plynulá regulace zapínání a vypínání osvětlení v autě
Moderátor: Moderátoři
Jinak ten tranzistor hned po sepnutí, ale s malinkým napětím na G, má velikej odpor mezi DS, takže tam leze jen malej proud a pokud to chápu dobře, měl by se ohřívat víc a víc, jak stoupá proud s rostoucím napětím na G, ale zároveň se zvětšuje odpor žárovky jak se hřeje vlákno (ikdyž ještě nesvítí), takže na tom tranďáku se zmenšuje úbytek z celkovýho napětí a přesouvá se na žhavící se vlákno žárovky až nakonec na tom tranzistoru zbyde nějakých možná 0,5 V, je to nějak takhle?
Tohle měření by nás mělo velmi zajímat v případě pomalého spínání hned po nadefinování tranzistoru podle max. proudu, napětí a výkonové ztráty s danou zátěží. I když bude tranzistor správně navržen(U, I, Pd), ale budu vylézat mimo ASO křivku během spínání, MOSFET dříve nebo později odejde.
Ještě k tomu schématu s BUZ10(11) - přece by stačilo nahradit MOSFET P-kanálem o obrátit polaritu napájení (source na plus) a diodu, pak můžu zachovat původní instalaci(spínání +), protože žárovka zůstává na zemi a obvod je vřazen do spínaného plus.
Protože mě nic jiného nenapadá - pokud tranzistor odešel a nebyl přetížen proudově nebo výkonovou ztrátou v provozu, napadá mě jenom to překročení ASO křivky a tím spíš, že k tomu došlo až po nějaké době.
Použil jsem tenhle obvod 2x a země jsem navzájem propojil.
Teď, když zapnu potkávačky, tak ten tranzistor 1 hřeje jak kamna, druhej je studenej, ale když vypnu a zapnu dálkový, tak tranzistor 1 je jen vlažnej a tranzistor 2 je furt studenej, jako kdyby to všechno šlo nějak jenom přes ten T1 a T2 byl mimo. Koukal jsem na plošňák a nevidím chybu. Přikládám foto, jestli třeba někoho z vás to netrkne, co jsem podělal.
T1 myslím ten nahoře (na fotograficích plošňáku zezhora)
(Na obr 2 to vypadá, jako když je G a D spojenej, ale je to jen odraz, jsou oddělený.)
Napdá vás někoho spásná rada, co s tím? Kde můžu mít botu? Díky.
Měřil jsem teď multimetrem napětía zjistil jsem následující:
Zapnu jedno vlákno - tranzistor se mírně ohřeje, napětí na G je kolem 10V
Odpojím 12V a čekal bych, že napětí na G zmizí hned, ale místo toho tam i po pár sekundách naměřím 2V a pomalu to ubývá. Navíc podobnou hodnotu naměřím i na tom druhém tranzistoru!
Když to padne obojí téměř k nule, zapojil jsem druhé vlákno žárovky (druhý obvod) a jeden trandďák opravdu pálil do prstu a druhej se mírně ohřál
Napětí na G byly docela dlouho kolem 4-5V, což asi bude příčina toho zahřívání, není úplně otevřenej, ale otázkou zůstává proč. Nějak mi to nejde do hlavy z toho zapojení. Už jsem si to maloval i do simulátoru a furt nic.
žárovka H4 má jen jednu zem, kterou mají ty vlákna společnou. Přes tuhle společnou "zem žárovky", která je teď připojená na drain obou tranzistorů se to propojuje, nemůže to dělat nepořádek?
V podstatě to teď vypadá takhle - je tam ten neočekávaný spoj drainů, co jsem dokreslil a vyznačil.
//EDIT
Odsimuloval jsem to a je to průser tam. :-/ Přes ty spojený drainy se mi dostane napětí do toho druhýho obvodu a vybudí to i ten druhej tranzistor a pak to teče přes oba nějak divně.Přemýšlím, jestli by šlo nějak tomu zabránit třeba diodou, nebo jestli je to celý na předělání...
//EDIT 2
potřeboval bych se zeptat ještě na váš názor na obejití tohoto problému, abych nemusel měnit tranzistory, nebo to stavět celý znovu. Napadlo mě dát diodu k napájení žárovky, jak jsem naznačil zeleně na dalším obrázku. Dal bych tam tuhle http://www.gme.cz/p600m-p221-031 , ale nevím, jestli nebude vadit úbytek na tý diodě v propustným směru, aby ty žárovky nezačly svítit moc málo a taky, aby ta dioda neodkapala teplem. :-/ co myslíte?
- Přílohy
-
soft-start.PNG- (23.72 KiB) Staženo 78 x
-
soft-start2.PNG- (24.38 KiB) Staženo 76 x