Stavy spínačov.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#256 Příspěvek od kutilmil »

Tak už som to doladil, len ešte to má jeden problém. Je to strašne citlivé na vonkajšie rušenie. Ked vypne motor tak zapamatané hodnoty sa stratia, resp prepnu na pozíciu led1. Nedá sa s tým niečo urobiť?
procesor

#257 Příspěvek od procesor »

Kvalitné napájanie, rozvod VCC/GND, filtrovanie VCC/GND(100nF keramiku ku každému švábu).
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#258 Příspěvek od kutilmil »

Ahoj. ešte som to kontroloval a z jedného OZ idú pekne krátke impulzy. Z druhého OZ ide časť sinusovky ktoru puštam do vstupov. 4ím to je spôsobené. Vstupné signály mám prepojené. Púšťam tam len signál z jedného snímača.
procesor

#259 Příspěvek od procesor »

Zle zapojené čosi okolo komparátora...
Na tej tvoje schéme minimálne chýba prepoj
Přílohy
Tvoja_Automatika.PNG
(50.96 KiB) Staženo 38 x
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#260 Příspěvek od kutilmil »

Ten prepoj som dorobil. aj prepoj okolo spúštacieho obvodu som dorobil a aj tranzistory som dal BS170 a 250. Takouto sinusovkou sa potom otvára aj ten p mosfet. Ona prelezie aj cez hradlo. Pokusim sa to odfoťiť. dam sem foto ak mi to pojde. Inak nerobi to vzdy, len niekedy sa to akokeby roztrasie a potom svetielkuju aj ledky.
procesor

#261 Příspěvek od procesor »

Obidve automatiky musia fungovať rovnako pri spoločnom vstupnom signály.
Rozdiel môžu spôsobiť iba tolerancie parametrov niektorých súčiastok, nie však zásadné. Iba že sú zle zapojené, alebo poškodené.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#262 Příspěvek od kutilmil »

Šak prave to mi nieje jasné prečo to toto robí. Toto je foto na pine č.4 OZ resp napätie na kondenzátore. Na druhom kondenzátore je podľa osciloskopu skoro napájacie napätie, bez pulzov a pod. ak tam vsak su nejake kratke pulzy nemusim ich vidiet. je to merane na rozsahu 1V/ dielik. ta sinusovka je v podstate signal zo snimača.
Přílohy
DSC06327.JPG
(141.76 KiB) Staženo 38 x
procesor

#263 Příspěvek od procesor »

Asi je zlý kondenzátor, alebo
R13 nie je moc malý? 10k som myslel, že bude OK, možno 47k.
Podľa kmitania tam môže byť okolo 100R, ak je kondenzátor 47µ.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#264 Příspěvek od kutilmil »

Preverím to, ale cez R13 sa to nabíja kladným napätím. ak by bol malý tak by tam malo byt práve skoro plné vcc nie? Ja mám práve pocit, že sa akokeby pootváral Q7 a ten to stahoval z hora nadol.
procesor

#265 Příspěvek od procesor »

Daj plošný spoj v pdf
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#266 Příspěvek od kutilmil »

Toto je ono. nemal som tam Tusim VCC na OZ to som prepojil drôtom.
Přílohy
automat.pdf
(91.42 KiB) Staženo 56 x
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#267 Příspěvek od kutilmil »

Ahoj. Tak už som nato došiel. Na spoji R12 a 13 som mal zle spravený prekov. teraz to funguje perfektne. Ešte ma napadlo také zlepšenie.
Nedalo by sa spraviť aby po ukončení merania vypol stykač? Tam by ale bola najvodnejšia taká podmienka, aby vypol vtedy, keď sa zastabilizujú obe červené led a budú držať na jednej pozícií cca 5sekund. Inak tá stabilizácia led prebehne počas doby nábehu červených led, ktorý je cca 5 sekund. Nieje vidno ako sa led zužujú k sebe, lebo počas tohto procesu nieje ešte preklopený IC4C. To ale nevadí a ak by to aj vadilo, zrejme by sa to dalo upraviť hodnotou C7.
procesor

#268 Příspěvek od procesor »

To už máš hotovú hriadeľ aj s kolesom?

Počas jednej otáčky koleda svieti iba jedna led.
Aby sa dalo zistiť, že sa jej poloha 10...20 otáčok nemení by bolo treba veľmi veľa pamätí.
Aj teraz sa môže stať, že poloha max CHYBA bude na hranici 5° a bude preskakovať medzi dvomi LED po každej otáčke.

Stop sa môže urobiť nejakým časovačom 5...10s po štarte.
Blokovanie LED po štarte sa dá skrátiť, alebo zäčšiť kondenzátoru 47µF aj na 220µF. Proces hľadania maximalnej hodnoty CHYBA sa spomalí.
Ten proces neprebieha lineárne, lebo sa kondenzátor nabíja-vybíja iba odpormi (R12, R13) do napätí nie moc vyšších od hraníc min-max. signálu CHYBA. Ideálne by bolo miesto odporov urobiť zdroje prúdu 250µA a 2,5µA.
Jednoducšia verzia lepších zdrojov prúdu by vyžadovala aspoň zväčšenie napájania odporov z VCC/GND na +25V/-25V. Potom by sa musel zmeniť(zložitejší) aj spínací obvod odporu smerom k +25V.

Tak ako je to navrhnuté sú splnené minimálne podmienky fungovania.
Tvoja technológia výroby plošných spojov už pri takomto rozsahu zapojenia je hlboko pod potrebou.
Dá sa to vylepšiť (aspoň spoľahlivosť- myslím na odolnosť voči rušeniu) 3., 4, "vrstvou" rozvodu GND a VCC mimo vrstvy spojov...tzv. lištami GND a VCC (niekedy sa im hovorilo aj "napájacie hrebene").
Dávali sa na plošný spoj horizontálne, alebo vertikálne a GND a VCC prívod k IO išiel priamo-(krátko) k príslušnej lište.
Lišty sa potom premosťovali niekoľkými keramickými kondenzátormi prispájkovaných priamo na lišty.
Takáto technológia umožnila zvýšiť hustotu číslicových IO. Pri ostatných obvodoch to pomáha menej.
(To sme sa ešte dostali len do 60-70.rokov minulého storočia :D )
Naspäť k jednoduchému plošnému spoju sa vracia pomocou programovateľných obvodov, npr. jednočípové kontrolery- µPočitače.
Dnes už "za málo peňazí-veľa muziky".
Rýchla realizácia minimálne vyžadovaných funkcií. Potom voľné pole pre fantáziu v rozsahu reality.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#269 Příspěvek od kutilmil »

Ano. hriadel bola hotová ako prvá. chces foto?
procesor

#270 Příspěvek od procesor »

Rád to uvidím :D
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“