Let´s make it better

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
konosuke

Let´s make it better

#1 Příspěvek od konosuke »

Občas si sestavím vlastní CD-R typu "best of" nebo greatest hits" z různych dostupných zdrojů teda (CD, LP, Internet...) a váhám či použít v prostředí Nero onen "normalizátor zvukových stop" který niveluje různé úrovně písniček na přibližně stejnou. Jenom aby to nebylo další v řadě "kurvítko" dynamiky a kmitočtové charakteristiky po vzoru MP3 o jehož kvalitách taktně pomlčím. No starší již jsem a slyším dost blbě tedy čistě teoreticky, Váš názor ? Děkuji.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Naposledy jsem používal Nero 8, třeba se od té doby polepšili, ale připadal mi, že funguje jako automatika u kazeťáku, prostě v průběhu stopy dorovnává a zmenšuje dynamiku. Podobně se chová normalizace i v CD&Go!, ale také lze její působení omezit, nač má reagovat a nač už ne.
O něco lépe chodila normalizace v EAC, ale to může být jen můj pocit, tolik jsem toho normalizovat nezkoušel a neporovnával na to, abych to jednoznačně odsoudil nebo vychválil. Většinou jsem si po načtení wavu přečetl maximální úroveň nejvyšší špičky a podle toho přidal hlasitost v celé stopě, čili normalizaci jsem vlastně nepoužil.
Teď dělám hlavně s Audacity, v tom je možná jak normalizace, tak volba Zesílit (obojí je v menu Efekty). Normalizace jednak odstraní stejnosměrný ofset, jednak lze nastavit maximální úroveň, které mohou dosáhnout špičky. Totéž lze nastavit i v menu Zesílit, program si projede celou označenou stopu a zjistí maxima. Podle nich nabídne, o kolik dB lze zvednout úroveň, aniž by došlo k přebuzení, a i to lze povolit.
Přepočítá úroveň v celém výběru jednotně, aniž by slabé pasáže zesiloval a silné zeslaboval. Zatím bych řekl, že v Audacity to chodí líp, i když (nebo možná právě proto?) program pracuje s vlastním formátem dat a výsledek je nutné exportovat.
konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

Ano, děkuji. Analogie s automatikou u starého kazeťáku je zřejmá, zjednodušuje to obsluhu ale zhoršuje dynamiku a celkový poslechový vjem...byla vyvinuta pro konzumní kliety push on and play. No, netopejří kmitočty již neregistruji tak žádné velké neštěstí.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jura80
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jura80 »

V Nero wave editor je taky nějaký normalizování (0dB, -1, -2, -3 atd.) a nemyslím, že by mělo vliv na dynamiku. Vždycky to ale přinese trochu zhoršení kvality (kvantizační šum- vyšší zkreslení). Otázka je pak slyšitelnost toho zhoršení. Kompresor/expandér tam je taky. PS: Edit- nicméně, než poslouchat v nahrávce jednu skladbu -10dB oproti jiné, radši si to (100% bez ztráty dynamiky) srovnám.;)
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“