Domácí zvaračka
Moderátor: Moderátoři
Takže počet závitů vypočítáš jako obyč trafo tak aby na sec.bylo napětí naprázdno cca 50V. Při navíjení primáru postupuj takto, polovinu navin v kuse a o poloviny začni dělat odbočky po cca 20V. Takto navin primár na jeden sloupek plechů. Na loupek sekundáru navin ještě jednou část primáru s odbočkami. Pak to musíš spojovat tak aby byl aktivní vždy stejný počet závitů primáru,ale musíš dát pozor aby jsi to nezapojil antiseriově to by se ti pak napětí odcítalo. Jestli budeš potřebovat víc vysvětlit tak se ozvi.
- Marcelto
- Kontaktovat uživatele:
- starec1121
Doplněk
já to čtu a poznávám v tom moje problémy, které jsem měl před cca 30 lety. Problém tazatele je tvar trafa. Ač ho neuvádí, sadím kudlu proti fazoli, že se jedná o EItrafo s jednou cívkou. Tehdy po mnoha pokusch s přepínáním odboček na primáru a co já vím, co ještě. jako nejvhodnější řešení (v mém případě) bylo zapojení tlumivky do primáru s regulovatelnou mezerou (vkládáným pertinaxem) mezi jádro a jho.
Tvar plechů byl UI. Pak jsem přešel na návrh trafa na jádře UI a jak už tady někdo popisoval, část primáru je i na sekundární cívce (stejný počet závitů i smysl vinutí). Vhodným upraveným pakeťákem pak primár postupně přepínat ze samostatné primárové strany na stranu sekundárovou. Napětí zapalovací je plu mínus konstantní. Za tím mám usměrňovač např. z automobilových plusových a minusových alternátorek (diod). K tomu velice jednoduchou zapalovací automatiku (jestli ji najdu, tak ji naskenuju a přiložím) a je to v cajku. Funguje už to nejméně pět let.[/b]
- Marcelto
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
Trafo.jpg- (18.44 KiB) Staženo 119 x
- Marcelto
- Kontaktovat uživatele:
- Marcelto
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
Trafo2.JPG- (23.5 KiB) Staženo 115 x
-
Straw
Pro stažení plechů transformátoru nepoužívat žádné elektricky vodivé pásy nebo profily(to zelené co je na obrázku). Jedině silný pertinax nebo bukové či dubové dřevo. Svorníky potom mohou být ocelové třeba ze závitové tyče. Nevznikne tak závit nakrátko v rozptylovém poli. Jó rozptylový magnetický tok je holt svinstvo. Tím se vysvětlují i ty 4A primárního proudu naprázdno co uvádí Marcelto.
Straw