Jak pocínovat malé plošky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EL34

Jak pocínovat malé plošky

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím.
Řeším takový problém, že když vyměňuji SMD součástky na stanici Jovy Systems RE8500, tak po odpájení zůstane na pájecích ploškách příliš málo cínu a opětovné připájení je nejisté. Páječkou se mi tam tolik cínu aby to stačilo nedaří nanést. Je to tento obvod : http://www.aliexpress.com/item-img/JS28 ... 22139.html

Nemáte na to někdo nějaký grif? Cín mám olovnatý 2% Ag. Bezolovnatý má vzlínání ještě horší. Pomohly by třeba cínové kuličky pro rework BGA čipů?
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Pokud je kvalitní DPS, tak stačí přejet hrotem pájky s dobrým cínem přes plošky a je to krásně rovnoměrně pocínované.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Plošky bych napřed odsál licnou (aby tam zůstalo co nejmíň původního cínu), potom plošky zapastovat a tenkým hrotem připájet. Nepíšeš jaký máš průměr cínu, ale pokud máš dobrou pastu, tak se i veilá kulička rozlije přesně na vývody.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Tyhle husté nožičky se snad dají pájet ručně "cínovou vlnou". Obvod se přichytí cínem do přesné polohy v rozích, přes vývody se páječkou(nástroj) převalí větší množství pájky(cínu) pod dostatečným množstvím tavidla. Nedělal jsem to sice osobně(nepotřeboval jsem to), ale viděl na vlastní oči a výsledek byl překvapivě dokonalý.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Presne tak, toto sa da robit rucne. Nepouzivam ani pastu ani neodsavam povodny cin. Staci cin s dobrym tavidlom a vhodne nastavena teplota.
lopez

#6 Příspěvek od lopez »

Z pastou sa to cínuje oveľa jednoduchšie presnejšie a čistejšie.Ja používam v pohode túto lacnú letovaciu pastu http://www.avelmak.sk/img_items/1/16/161/16198.jpg

Nanesie sa na plošák (netreba šetriť) a bez problémov to zacínujem.
Jesto aj kvalitnejšie šp.pasty - na to určené ale zatiaľ som ich nepotreboval.
A nevýhoda tej lacnej je asi len hustota a že ju oplachujem izopropylom.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

rnbw- cín odsávám proto, aby se mi do pájení zbytečně nemíchal bezolovnatý. On se sice s přidaným olovnatým smíchá, ale pájka už nemá požadované vlastnosti. Ano, s teplotou souhlasím, ovšem u vícevrstvýchh desek to už pak chce buď předehřev nebo tu teplotu na hrotu zvýšit (větší odvod tepla než u jednostranných desek).
Od roku 2001 používám pájecí pastu RMA07, je bezoplachová. I když se dá pájet i bez pasty, tak za sebe doporučuji pastu přidat.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“