reflexní optozávora

Manuály, rady a návody z oboru zabezpečovací techniky a elektrické zabezpečovací signalizace (EZS)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
procesor

#31 Příspěvek od procesor »

A môžeš nám prezradiť prečo si neprečítaš technický list (datasheet) od toho IR prijímača?
lexisek

#32 Příspěvek od lexisek »

Datasheety jsem pročítal, ale nenarazil jsem na problémy, kdy přijímač např.: TSOP31236, který je nejcitlivější na frekvenci 36kHz mi přijímá signál o jakékoliv frekvenci. Měřil jsem vysílací stranu na osciloskopu a měnil vysílací frekvenci, ale vždy mi přijímače reagovali na všechny možné frekvence stejně (a to se nebavím jenom o frekvencích, které se přibližují k přesné hodnotě).
procesor

#33 Příspěvek od procesor »

To je správne, keď prijímajú aj iné frekvencie ako fo. Graf citlivosti to aj kvalitatívne dokumentuje.
Reálne podmienky pre príjem signálu určite vyžaduje schopnosť spracovávania signálov v pomere aj väčšom ako 1:1000. A tá citlivosť sa vo veľmi širokom rozsahu frekvencií pohybuje v pomere 1:5.

Akosi sa mi marí (z chabých informácií o tvojich čieľoch), že sa snažíš s dvomi rôznymi prijímačmi vytvoriť selektívne rozpoznávanie dvoch vysielaných frekvencií. Tak to sa ti asi nepodarí. Reflexný signál značne podlieha aj parametrom reflexného povrchu a ťažko rozoznať čomu pripísať nameranú úroveň.
lexisek

#34 Příspěvek od lexisek »

Asi máte pravdu, udělal jsem schválně zvlášť 30kHz desky pro vysílač a přijímač, tak stejně jako pro 36kHz na testování a reflexní vzdálenost je slabá a žádné odstíňování určitě nemůže pomoct, jelikož se mi výkon vyzařování akorát tak zmenší :/
lexisek

#35 Příspěvek od lexisek »

A je i jiná možnost jak takovou reflexní dvojtou optozávoru z konstruovat, aby měla dosah aspoň kolem 1 metru? Například různost vlnových délek a pomocí vysílačů s vyzařovacím úhlem kolem 10°? Co jsem koukal na ty vlnové délky u součástek, tak mi příjde, že narazím na stejný problém jak s těmi rozdílnými frekvencemi :/
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

Co myslíš, jak se asi bude tvářit infračervené světlo po průchodu polarizačními filtry?
Oloupej nějaký LCDisplej a zkus to, samozřejmě jak u vysílače, tak u přijímače.
Odpovědět

Zpět na „Zabezpečovací technika“