Návrh schématu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pepe363

Návrh schématu

#1 Příspěvek od pepe363 »

Zdravím,

stavím takový "oblbovák" do auta kvůli vyřazení druhý lambda sondy. Navrhnul jsem jsem svými znalostmi z SOU zapojení na schématu, rád bych aby se zkušenější vyjádřili k nedostatkům či závažným chybám.

Teorie funkce je následující :

Na vstup "lambda" bude přivedeno napětí z první lambda sondy - rozsah napětí 5mV - 950mV. To bude v komparátoru IC2C porovnáváno s referencí z děliče R9/R10 cca. 450mV a dle napětí se rozsvítí žlutá/modrá LED. Sledovač napětí IC2B má na neinvertujícím vstupu děličem nastavené napětí zhruba 940mV. Komparátor IC2A porovnává napětí z první lambdy a z děliče nastaveného na cca. 40mV a poté spíná tranzistor BS108 který uzemní dělič R7/R8 a sníží napětí na sledovači IC2B na nějakých 40mV.

Celkové shrnutí očekávané činnosti je takové, že obvod drží na pinu "ECU" 940mV za předpokladu že napětí na "lambda" je >40mV. Pokud "lambda" <40mV, "ECU" 40mV. Čtveřice diod je pouze "zpestření" pro signalizaci akuálního stavu.
Přílohy
schéma.PNG
návrh schématu
(41.99 KiB) Staženo 142 x
TAKJAN

#2 Příspěvek od TAKJAN »

Druhá lambda hlídá celkový účinek katalizátoru, že. Je jednodušší tu kontrolu softwarově zakázat.
josefhajek

#3 Příspěvek od josefhajek »

jasně, kdyby to u mě na autě šlo, dávno jsem to udělal :-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“