Elektrická řetězová pila NAREX, kondenzátor

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
racer50

Elektrická řetězová pila NAREX, kondenzátor

#1 Příspěvek od racer50 »

Dobrý den, mám řetězovou pilu narex už je dost stará a byl v ní vyteklý kondenzátor, původní kondenzátor měl 5 vývodů ale 2 a 2 byli vždy propojené takže jakoby 3 vývodový, šel jsem schánět nový přímo do servisu a tam mi dal kondík se 2 vývody a že ten třetí nemám zapojovat, pouze ty 2 za vypínač. udělal jsem to tak ale pořád nevím jestli je to správně, pila běží normálně. Naco tam je ten třetí vývod? má zelenou barvu a vede někam dál do motoru
Milan

#2 Příspěvek od Milan »

Kondenzátor je odrušovací a nemá na chod pily žádný vliv,pouze na odrušení . Obvykle se střední (tj.tvůj zelený) vývod odrušovacího kondenzátoru připojuje někde na kostru statoru motoru,pila je spořebič II.tř.,tj. bez ochranného vodiče. Pokud tě někdo při řezání nenahání,že mu rušíš tv nebo rádio,nech to tak být.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Habesan píše:"jen odrušení" = nejen odrušení
Bez odrušení nastanou větší jiskry, rychlejší ubývání uhlíků, a opotřebení komutátoru.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
racer50

#4 Příspěvek od racer50 »

děkuji za rychlé reakce, šlo mi oto jestli se nemůže nic poškodit, u uhlíků to lehce jiskří, ale neřekl bych že víc než je běžné
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

To bych se s tebou Habesane asi přel,vliv bude téměř nula,spočítej si,jak kondík řádově 10nF pomůže při proudech třeba 10A ,tj.kolik energie se v něm může "nachytat " - nula nula nic ve srovnání s příkonem pily.Jde o vyšší harmonické,ale to hlavní namáhání uhlíků a komutátoru je frekvenčně hodně dole ,kde ten kond nemá žádný význam ( a možná i zhoršující,záleží na fázi jednotlivé složky).
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“