elektromobil
Moderátor: Moderátoři
Ja v aute nechcem ziadny velky displej s nastaveniami. Potrebujem nastupit, pripadne nalozit nejake veci a ist.
V praci a doma sa s pocitacmi narobim dost a viem, ze plati: cim viac softwaru, tym viac problemov. Ked sa k tomu pridaju vselijake moznosti pripojenia, tak vznikne nova kategoria problemov - bezpecnost voci utokom na SW.
Tu je to citanie:
http://www.autosec.org/pubs/cars-oakland2010.pdf
http://www.autosec.org/pubs/cars-usenixsec2011.pdf
Podle toho, co a jak píšeš jsi buď velký elektromobilonadšenec nebo prodejce. Teslu si tedy kup, nebo ji prodej. V obou případech by se mohl dostavit i pocit štěstí
- Bastlfanda
Nedalo mi to nepročíst de facto celý (i když jsem to místama vzdával) a aby to zas díky mě(?) neskončilo, tak nezačnu od kondů, ale od aut (spec. Hillovy příspěvky jsem se snažil číst pozorně
Jsem spíš z těch "nadšenějších" zastánců a měl jsem možnost projet si elektrickýho smarta, byla to docela "legrace", výkon nic moc (dojezd taky, byla to myslim ta druhá generace, dneska už je třetí), do toho ztrátovej automat, odlehčení ve stylu "rozbal si svou kapotu"
A teď něco k teorii a proč jsem tim nadšenějším zastáncem ...
Začněme výkonem, kterej se řešil v úvodu - i přes uvědomění, že počítáte jablka a hrušky tu nepadlo ani slovo (snad jsem nepřehlídl
Další věc je těžiště - ohromná výhoda možnosti soustředit hmotnost na jednotlivý kola (o rozložení stator/rotor se dá spekulovat...) a bateriový články rozložit v podstatě dle potřeby ... Ano, asi nejen Hill tu zmínil bezpečnost, ale "chytrý" baterie je imho naprosto minimální předpoklad úspěšnýho využití energie (vč. hlídání/variabilního odpojování či připojování jednotl. článků - ovšem ideálně a kvůli menším nárokům, ne zcela primárních ... teď by mohly přijít na řadu kondy, ale to zatim necham bejt ... )
Zpátky k autům - otázka za velký bezvýznamný plus - Kdo zabil elektromobil? Nebudu vás napínat, je to nynější vlastník patentu docela povedenejch baterií, ačkoliv dneska už taky "zastaralejch" ... a co na to Jan Tleskač? Resp. mechanici? Jedním slovem? Nostalgie... (i za tu chvilku by si zvykli chodit domu s čistejma rukama
btw.rnbw (
Trošku to zabrzdíme - opravdu si Vy, "elektroprofíci", myslíte, že smysluplná rekuperace se v dnešním provozu dá dělat jen s použitím baterií? To nemyslíte vážně... co třeba stěrače? Aneb "brzdění do zkratu" - která baterka to asi tak dlouhodobě ustojí?
Neudržím se a jako elektroamatér si pořád myslim, že to musí bejt "kaskádově" odstupňovaný, tj. od lowESR kondů přes třeba klasickou aku (proč by nemohla bejt i v elektromobilu, když teda chceme řešit "úspory" a "zaběhlý" technologie) po nějaký baterie s podstatně lepším poměrem váha/energie, což už ovšem vyžaduje ku*va vymakanej management ... ještě když do toho připočítam chytrý řízení rozdělování krouťáku na libovolný kolo v libovolnej moment...
Ale nic z toho už dneska neni nerealizovatelný. Je jasný, že s tim nabíjením, ap. bude jen hůř, ale právě proto je důležitější ta prvotní investice, tj. doplnění o systémy jako solární panely (jasně, že přes noc to moc nepomůže, ale dneska se to dá třeba kombinovat s panoramatickou střechou, atd. ) ... což mě přivádí zpátky k elektřině/magnetismu - tam, kde je potřeba omezovat proudy, se samozřejmě dá použít cívka ... a co by mohla bejt cívka pro větší proudy? Co třeba taková pružina? Nechci zacházet do elmag. detailů, protože bych se v tom zas plácal, ale "multifunkční" využití se tu taky nabízí (ať už s různejma/různě polohovatelnejma jádrama nebo bez nich) ... to samý je de facto topení/odvod tepla ... je mi jasný, že moc zastánců Peltierovejch článků, ap. tu asi taky nenajdu, ale dneska se to používá už i v průmyslový technice...
K tomu ještě přidat Teslovu anténu, občas si zajet "zionizovat" k vodopádům a nabíječku nepotřebuješ vůbec
Btw. novýho Superba (kombíka) jsem taky několik tisíc km "sedlal" a svezení pěkný, místa mraky, ale domu by mi nesměl bez nějakejch "individuálních"(většinou "továrně nerealizovatelnejch") úprav ...
Howgh
- Bastlfanda
Btw. v Tesle jsem se bohužel nesvezl, ale Roadstera jsem měl docela dlouho i na ploše v PC (
Nevyjadřování k těm kondům, ap. mě tu ani moc nepřekvapuje
PS: smartík je taková nákupní taška a zdaleka nejen oproti tý Tesle tomu ještě kus cesty k "autu" chybí, ale třeba nejen hlučností je to srovnání tak trochu mimo mísu
Btw. zajímalo by mě, jak daleko je třeba taková Škoda (viděl jsem "green" Octavii, ale to asi taky bude chtít pár let, než bude schopná serióznějšího běžnýho provozu) nebo jestli je třeba úplně pohřbený elektro EVO (po tom se taky nějak "slehla zem"), ap. ...