Výkonový zesilovač
Moderátor: Moderátoři
Výkonový zesilovač
snažím se na svou diplomku vytvořit elektrokoagulátor, bohužel mé hlavní zaměření není konstrukce elektroniky a schéma které jsem dostal do začátku na kterém jsem měl stavět svou další práci, se mi nedaří zprovoznit. Nevím kde začít, zapojení jsem proměřil, odzkoušel a prověřoval, ale nedobral jsem se ke zdárnému výsledku, takže budu vděčný za každou radu jak začít a dobrat se funkčního výsledku.
Jedná se o generátor signálu (20 - 400 kHz) s výkonovým zesilovačem, bohužel zapojení nedává výkon jaký by mělo dávat. Na výstupu se objevuje výstupní výkon v řádu nW-mW (plánovaný je do 10W), podle amplitudy napětí na vstupu. Na vstup se přivádí napětí obdélníkového tvaru. Napájení je řešeno z baterie (12V).
Žárovky (12V/50mA) v zapojení slouží k regulaci proudu a indikaci zapnutého výstupu přístroje (v momentálně nesvítí ani při správné funkci), odpory mezi tranzistory k linearizaci zapojení. Větev připojená na dvojici diod monitoruje impedanci na výstupu. Transformátor má poměr 1:20 závitům.
Toto zapojení bude ve finále zapojeno na výstup mikroprocesoru, který bude zprostředkovávat zpětnou vazbu a správnou funkci přístroje (to měla být hlavní část mé práce, místo toho se už dlouho drbu s tímhle zapojením)
- Přílohy
-
koag.JPG- (64.66 KiB) Staženo 163 x
Stejně tak mi není jasná funkce antiparalelně zapojených dvojic diod na výstupu - když je výstup koncovýho stupně oddělen od zátěže kondenzátorem a jako "společný bod" pro primár výstupního trafa je zvolenej kladnej pól napájení, k čemu tam ty diody jsou? Je tam ještě nějakej obvod, kterej na nich snímá úbytek napětí nebo co?
A konečně - elektrokoagulace se snad dělá PROUDEM, ne napětím - takže to výstupní trafo by mělo transformovat podobně jako u elektronkovýho zesilovače = napětí DOLŮ, proud NAHORU neboli k výstupu zesilovače by se mělo připojovat těch 20 závitů - a výstupem trafa by měl být ten 1 závit!!!!
A kutilmile - nelituju tě
Doplním ještě snímací obvod: mezi 100ohm odpor a antiparalelní zapojení diod je připojena větev V-metr_IN a mezi primár a druhou dvojici diod je připojena A-metr_IN, na zbytek by neměl mít velký vliv protože je oddělen sledovačem.
VGND=VCC
K výstupu jsem měl stejnou připomínku, ale nechci do toho příliš zasahovat dokud to alespoň nebude dávat očekávaný výkon.
- Přílohy
-
snímací obvod.JPG- (140.08 KiB) Staženo 74 x
-
snímací obvod.JPG- (140.08 KiB) Staženo 87 x