LM4610

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
husaka

LM4610

#1 Příspěvek od husaka »

Má někdo zkušenosti s tímto obvodem a to zejména o jeho vlivu na zvuk? Zajímalo by mě i srovnání s ne příliš lichotivě hodnoceným LM1036.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Na to se snad ani nemusíš ptát: vnitřní zapojení obou švábů jsou prakticky identická, jen 4610 má vyvedené emitory tranzistorů na výstupu, což umožňuje uměle rozšířit stereobázi (3D-National Sound tomu říkají, od obvyklého WideStereo se to liší jen tím, že volbou součástek lze omezit rozšíření pro hloubky).
Pokud jde o ostatní vlastnosti, jsou stejné, používají se i stejné hodnoty součástek okolo obou obvodů.
Lze tedy s úspěchem předpokládat, že mají stejné výhody i pracovní podmínky, na které je třeba dát pozor. Pak vyhoví oba obvody v elektronice pro domácnost v pohodě i náročnějším, pokud to nezkazí špatný koncový zesilovač a špatná kvalita či nevhodná úroveň zdrojového signálu.
Jinak (a hodně zjednodušeně) řečeno - nedával bych ho do zesilovače o maximálním trvalém výkonu přes 30W na kanál, spíše vyhoví ve slabších zesilovačích. Příliš výkonný konec musí mít totiž velké zesílení, čili zesiluje i šum korekčního obvodu. Když se nevyužívá alespoň polovina maximální přípustné úrovně a hlasitost je seškrcená v LMkách, ten šum začne být už rušivější tím víc, čím menší hlasitost je nastavená.
Pár korekčních zesilovačů s LM1036 jsem stavěl, většinou k zesilovačům 2x10 až 2x25W na takové to domácí žvýkání, a žádná stížnost.
Celkem slušně to hrálo i s LM3886N, ale při pokojové hlasitosti už byl šum nepřeslechnutelný, tak se to vyřešilo přepínačem "venku / doma", zapojeným mezi korekčák a koncák. Na "doma" se prostě snížila úroveň na vstupu koncáku o 12dB, o tolik se samozřejmě muselo přidat v korekčáku, o tolik se také zlepšil odstup signál/šum.

Na tento obvod si nejčastěji stěžují ti, kdo od něj chtějí něco, k čemu není navržený, nejčastěji provoz s výstupní úrovní 40dB pod jmenovitou nebo naopak výstupní úroveň jmenovitou, ale současně korekce vytočené na maximum. To skutečně s elektronickými potenciometry v tak širokém rozsahu ukočírovat nejde.
husaka

#3 Příspěvek od husaka »

Děkuji, to jsem potřeboval slyšet, i když jsem se takové odpovědi podvědomě obával. Srovnat datasheety mě nenapadlo a nikde jsem o něm nic nenašel. Potřebuju jenom fyziologickou regulaci hlasitosti k modulu od Krause s LM4702 a STD03N(P) 150W. Používám Moskala v samostatné krabičce, ale ten má malý vstupní odpor a chtěl bych něco jiného na pevno. Můžete poradit?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

No já používám potenciometr s odbočkou ve stejném zapojení, jako u tohoto zesilovače. Když potřebuji vypnout fyziologii, připojím v místě x místo výstupu děliče na odbočku potenciometru odpor 1k8 proti zemi, aby skok zdánlivé hlasitosti nebyl příliš velký.
Samozřejmě s jinou hodnotou potenciometru se musí přímo úměrně upravit hodnoty odporů a nepřímo úměrně kapacity kondenzátorů.
Když za tím máš něco s malým vstupním odporem, poslouží mezi běžcem potenciometru a vstupem dalšího stupně emitorový sledovač jako impedanční převodník.
Také neškodí pohrát si s úrovní, aby při pokojové hlasitosti byl potenciometr vytočený nanejvýše do třetiny dráhy, odtud při zvyšování hlasitosti účinek korekce klesá.
husaka

#5 Příspěvek od husaka »

Poměrně jednoduché a elegantní řešení. Akorát sehnat tento typ potenciometru je téměř nemožné. Před ten můj Moskalův regulátor jsem dal pro jistotu buffer, abych nepřetěžoval zdroj signálu. Celé je to ale vzhledem k přepínači dost rozměrná konstrukce a proto ji mám v samostatné krabičce pro vícero využití. Jinak funguje bezvadně. Při běžném poslechu v panelákovém pokoji je zatlumení asi 50dB, což se už bez fyziologie neobejde. Tak že bych potřeboval poradit něco sehnatelného k nastíněnému použití, nebo jiné řešení. Přes třetinu dráhy potenciometru doma sotva půjdu.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Zaručovaný souběh a navrch odbočka na dráze 50k/Y: co víc ještě potřebuješ?
Odpory dáš přibližně dvojnásobné proti schématu, kondíky poloviční kapacity.
Podobně můžeš použít TP289 1M/Y, k němu patří odpory 40x větší a kondíky 40x menší, než ve schématu.
Odchylku hodnoty 10% sotva rozeznáš, ale neškodí si ty součástky spárovat, aby v obou kanálech měly na stejných pozicích pokud možno stejné hodnoty, vzájemná odchylka odporu nebo kapacity 5% mezi kanály ale ani tak není poznat.
husaka

#7 Příspěvek od husaka »

Zatím děkuji, informace vyčerpávající. Jdu to vyzkoušet.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“