Ukončovanie vodičov (přesunuto)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jambik

Ukončovanie vodičov (přesunuto)

#1 Příspěvek od jambik »

Dobrý večer, mám takú otázku, ako sa ukončujú vodiče a ako sa robí exterierový zvonček, krabička a tak?
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Můžeš to trošku upřesnit?
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
jambik

#3 Příspěvek od jambik »

Áno, napísal som to trochu divne preto to skúsim ešte raz. Chcel by som vedieť že ak mám napríklad jednofázové alebo trojfázové káble, ktoré mi visia zo steny alebo sú len tak pohodené a viem že ich nebudem potrebovať tak ako ich mám ukončiť? Dať do svorkovnice a oblepiť alebo ako sa to robí? Toto potrebujem len tak teoreticky, nič také sa zatiaľ nechystám robiť.

Druhá otázka je že ako sa robia zvončeky v exteriéry aby do nich nenapršalo a neskratovalo? Mám kábel v zemi a potrebujem spraviť tlačidlo na plot aby sa mohlo zvoniť od dverí. Ako sa to rieši? Vopred ďakujem.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Zaseká se škatulka, dráty se pokud vůbec nejsou připojený nechají jen ustřižený a stočí se dovnitř. Pokud jsou zapojený, jen se na konci nevyužívají, je dobrý použít svorkovnici = "věneček", do kterýho se konce přitáhnou. Je pak daleko jednodušší se k nim dodatečně napojit.

"Zvonček v exteriéri" je nesmysl - samotnej ZVONEK je uvnitř, venku je nanejvejš ZVONKOVÝ TLAČÍTKO. A ty se jednak dělají i v provedení "na ulici" neboli do venkovní povětrnosti, to znamená z kovu, utěsněný proti průniku vlhkosti i prachu atp = s vyšší "krytím" = vyšší třídou IP. Dá se to vyřešit i tím, že se levnější tlačítko bez zvýšený odolnosti umístí na panýlek, chráněnej aspoň před deštěm a případně dalším (mechanickým) poškozením - na sloupek u branky atp.

Ukázka, jak takový tlačítko MŮŽE VYPADAT: http://www.ges.cz/cz/mp-0027-GES06500232.html
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

A samozrejme sa tlacidlom spina len male napatie, aby to nikoho v dazdi nezabilo. Pouziva sa zvoncekove trafo.
jambik

#6 Příspěvek od jambik »

Taký preklep no, zvonček vonku by mi bol nanič :) Aj u nás v avelmaku majú také tlačidla pod názvom anti-vandal a ten by som aj chcel použiť.
A keby som použil krabičku z ABS alebo polykarbonátu s IP66/67 a do nej vyvŕtal otvory pre to tlačidlo a skrutky na uchytenie krabičky?

Niečo takéto:
http://www.tme.eu/sk/details/ab080807/u ... ky/fibox/#

Potom by len ostávalo už len utesniť tie medzery medzi tlačidlom a skrutkami.

A taká otázka, vydrží ABS alebo ten polykarbonát rôzne vonkajšie vplyvy ako napr. slnko alebo je lepšie použiť hliník a ten nejak utesniť?
buddyns

#7 Příspěvek od buddyns »

Tu krabičku bych se nebál použít, pokud správně utěsníš konektor, neměl by být problém.
Jen pro představu -->Stupně krytí<--
jambik

#8 Příspěvek od jambik »

Tie triedy poznám, sme sa učili v škole o nich ale to len tak narýchlo sme prebrali ale aj tak ďakujem. Tak nejak to už utesním, ďakujem všetkým za rady.
dudo02

#9 Příspěvek od dudo02 »

EKKAR píše:Zaseká se škatulka, dráty se pokud vůbec nejsou připojený nechají jen ustřižený a stočí se dovnitř. Pokud jsou zapojený, jen se na konci nevyužívají, je dobrý použít svorkovnici = "věneček", do kterýho se konce přitáhnou. Je pak daleko jednodušší se k nim dodatečně napojit.
Krabicka sa zasekavat nemusi-hlavne ak je fasada hotova...Staci krabica na povrch s prislusnym krytim+vyvodka(najlepsie umiestnena zo spodku krabicky).Ukoncenie vodicov-ja pouzivam izolacnu pasku ,alebo WAGO.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“