Willi, klikni na konci nějakého z mých příspěvků na ,,obálku" a pošli mi email, ať mam na tebe emailovou adresu, a mohu ti zkusit poslat ty scany..
Podle toho jak píše ,,otkundes" tak systém zátek u 2NKN24 asi stejný ze článků, které znám já... Funkční ventil (potažmo celý špunt) je dost důležitá část toho článku, tedy pokud má ztvrdlý gumový ,,ventil", nebo tam dokonce chybí, protože zpuchřel a rozpadl se, neměl by se ani nabíjet. Viděl jsem spoustu fotek, kdy tam dávno už nebyly, přesto to v pohodě dál používaly, dokonce ani nevěděli, že tam nějaké bývaly

...
Co se týká gumových ventilů, mohou být tyto tři stavy:
Funkční špunt, guma ventilu navlečená na zátce je pružná, plní svůj účel. Jakmile se při nabíjení utvoří uvnitř plyn, tlak začne tlačit na tu gumu, která se díky své pružnosti roztáhne, plyn unikne, a zase přilne a utěsní to...
Nefunkční špunt, gumový ventil je zpuchřelý a ztvrdlý. Nesprávný, ztvrdlá guma je trvale přilnutá a znemožní odchod plynu ze článku, kde se vytváří tlak, článek se může nafouknout, později více zdeformovat. (nemám rád předčasné katastrofální scénáře, proto nenapíšu jako každý, že může dojít k explozi, protože si myslím, že ta pravděpodobnost není tak velká)
Nefunkční špunt, gumový ventil tam chybí úplně. Nesprávný, protože ve článku bude vznikat uhličitan, který mu snižuje kapacitu.
Ještě mimo těchto gumových ventilů bývá těsnění mezi špuntem a článkem, to by mělo být zrovna tak dobrý. Tam jsem se zase setkal, že bylo už hodně rozleptaný, že vůbec nemohlo těsnit.
Gumový ventil se dá vhodnou pružnou gumou nahradit. Těsnění mezi článkem a zátkou ne, protože náhražka z hobbymarketu určená na vodovod se rozleptá během týdne.
Některé těsnění a gumičky na dost staré články se dají zakoupit u firmy alkal.
Jinak tím nabíjením si nejsem sám jistý. Nabíjíme NiCD 12V baterie pulzujícím napětím 17V. Kdosi mi říkal, že úplné maximum je 18.5V. To je 1.85V na článek. Ale nevím, jestli těmito údaji myslel velikosti pulzního napětí jdoucí z nabíječky, anebo napětí na plně nabité baterii s připojenou nabíječkou.
Pokud bys měl doma možnost přepnout nabíječku na 6V, anebo silný 6V zdroj, určitě by to stačilo...