Přestavba ATX s SG6105
Moderátor: Moderátoři
Přestavba ATX s SG6105
určitě se rád podělím o své zkušennosti x)
Nejprve je potřeba na kontrolní piny V33 V5 a V12 přivést stabilní napětí danné hodnoty, řešil jsem to dvěma stabilizátory za sebe 12, 5 a pak dělič 3,3, napeti jsem vzal ze SB zdroje (hned za diodou, je tam kolem 17V). Můžete použít zenerky, já použil stabilizátory, protože jsem potřeboval nezávislých 5 a 12V ještě jinde. Při regulaci by napětí kolísala a pod/nadpěťové ochrany by vypínaly. Takto ochrany vyřadíme a můžeme upravit napěťový dělič zpětné vazby - triviální věc, to je všude stejný. Rozsah napětí 3-15V, já spodní limit posunul na 4V, protože níž se to trafu a zpětné vazbě při zátěži nelíbilo a syčely. Potom doporučuji vyhodit vše, co je za tlumivkou (za trafem), tzn ponechat pouze 12V větev a ostatní vypájet, hlavně kondy, protože by horní limit nemusely vydržet. Po pár eperimentech (kdy docházelo k jiskření - přechodnému zkratu) při 15V mi odešly diody. Doporučuji rovnou vyměnit na silnější proud. To je po elektronické stránce vše, výsledkem je zkratuvzdorný regulovatelný zdroj s funkčním proudovým omezením odpovídajícím původní 12V větvi. Regulaci proudu jsem zatím neřešil a v nejbližší době řešit nebudu, protože mi začal 1. semestr a je to docela hukot
Toť ode mě vše, přeji ať se dílo daří x)