DPA222
Moderátor: Moderátoři
http://sjostromaudio.com/dudek_files/DPA222SE.pdf
s verzí Mk2 ale nesedí číslování součástek. Vypadá to na studák ale jak se ti ho podařilo vyrobit na oboustranné desce s prokovama je mi záhadou..to už spíš nějaký nakřupnutý tranzistor nebo kondenzátor. Blbě se to hledá, proto se do pomoci nikdo nežene.
Kdybys sem do schematu vepsal hodnoty napětí (proti GND) v různých bodech v poruchovém stavu šlo by ti něco poradit.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Nejprve mě mátlo, že vstupní tranzistory měly na bázi cca -250 mV, čekal jsem nulu. Po zkratování bází na kostru ss napětí na výstupu kleslo, ale ne na nulu. Osazení jiných tranzistorů přineslo menší ss offset, ale jinak to zkreslovalo pořád stejně. Pak jsem našel vadný Q17, zkrat báze - emitor. Vesele jsem to opravil, zapnul a chovalo se to cca stejně! Jen to začalo zkreslovat o něco později a bylo to stabilní. Jako by něco užíralo proud z budicí části do báze Q17. Nakonec to byl proražený Q18, zkrat kolektor - emitor. Netuším, jak k tomu došlo...
Proč sem ale píšu - při připojení 4 ohm zátěže a vybuzení sinusem do limitace velice záhy shoří pojistky, které mají mít hodnotu F2,5A. Stačí při nastavování výstupního napětí trochu přejet do limitace a po sekundě je po pojistkách. Zesilovač přitom má zkratovou ochranu. Nešlo by ty pojistky dát větší?
Pojistky tam mají chránit plošný spoj před destrukcí při průrazu v koncovém stupni.
Zkratová ochrana funguje zcela odlišně, omezuje proud až do zkratu, nesmí jej omezovat do normální impedance.
Ten zesilovač dává cca 120W/4R, má účinnost asi 65%, takže ze zdroje s celkovým napětím 80V /při vybuzení těsně pod limitaci/ odebírá do této zátěže proud právě okolo těch 2,5A. Zaženeš-li koncové tranzistory do saturace, odběr se ještě o něco zvedne.
Všechny zesilovače podobného výkonu bývají jištěny pojistkami F4A, například všechny 100W moduly AUJ.
F2,5A je pro tento výkon a zátěž fakt málo.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Při výkonu 120 W do 4 ohm poteče do zátěže 5,5 A střídavého proudu. Tento se musí vzít ze zdroje, takže jen proud zátěže udělá cca 2,75 A každou pojistkou. K tomu klidová spotřeba zesilovače 200 mA a jsme na 3 A ještě před limitací.
BOBOBO: To není žádná "dlouhodobá" limitace, shoří to hned. Stačí to napojit na aparaturu s mikrofonem, zavazbí to a zesilovač je potmě.