CB stanice Danita 440 ''oživení''
Moderátor: Moderátoři
Na konci mého fungování na CB (cca rok 1998) to stálo za prd kvůli rusákům, kteří tuto komunikaci konečně objevili. Jenomže při těch jejich dálkách neskutečně topili zesilovačema a zahlušili celé pásmo. V té době začalo být CB opravdu nepoužitelné a dál ani nevím, jak se to vyvíjelo.
Standa99 píše:Na konci mého fungování na CB (cca rok 1998) to stálo za prd kvůli rusákům, kteří tuto komunikaci konečně objevili. Jenomže při těch jejich dálkách neskutečně topili zesilovačema a zahlušili celé pásmo
jak jsi na tuhle blbost přišel ?
. . . od roku 98 asi do 2003 byly dobré podmínky pro síření vyšších KV pásem a tak přes den bývaly slyšet vzdálené stanice na tzv. "první odraz".
ráno a dopoledne rusáci, kolem poledne italové a odpoledne španělé.
Před západem slunce obvykle fungovala spojení do Anglie, či Irska . . .
a to mluvím o stanicích s výkonem 4W !
Ty velké výkony(150W) měli jen někteří, a byla to většinou reakce na naše "chytráky", kteří si taky pořídili "kamínka" a vůbec si ani neuvědomovali, že jsou i s 4W slyšet až v Rusku, na Ukrajině a i jinde . . .
Tyto mimořádné podmínky se vyskytují v periodě každých 11 let , jak se mění činost slunce . . .
Celeron píše:Já si pamatuju na léto 93 nebo 94 kdy jsem si já a několik dalších udělali DX Charkov. Ale ňák tomu nevěřím odkud protějšek volal, bylo to večer, a to by měl jít spíš západ. Jinak Taloši po obědě byli za plnej s-metr.
Jirka
já si zase pamatuji jak jsem s 4W na jaře 92 dělal spojení po několik dní za sebou do Kanady.
Vždy to bylo mezi 15tou a 18tou hodinou odpoledne.
V létech 93 až 94 bylo naopak "minimum", kdy se rozjelo vysílání na CB u nás, protože se téměř žádné rušení nevyskytovalo.
Potom po roce 96, když se zase podmínky zlepšily se cimbálisti strašně divili, že se nemůžou dovolat dál jak 20km a začali si pořizovat "kamínka"
a bylo vymalováno . . .
Standa99 píše:Raději půjdu mluvit do dubu.
to nedělej, radši si prečti něco o šíření vln
a na netu jsou toho spousty . . .
Standa99 píše:... používali zesilovače v řádech stovek wattů a prolízali celým pásmem...
Stando OK1HGA má pravdu.
Já taky dělal s 4W spojení po celé Evropě i do Rusi a na zesilovač tehdy neměl každý. Když jsem jeden takový s MRF455 zkoušel, tak jsem se krásně dovolal na jeden Ruský opakovač tak mohutně, že jsem přehlušil i tamější lokální stanice.
Co se týká "zarušení celého pásma" tak to je způsobeno dopadem různorodých signálů na jedno místo z více směrů najednou a protože to je FM a ne USB nebo LSB modulace, tak je z toho takový mišmaš....
brainiac píše:...Skusím pořídit pořádný prut místo těch dvou drátů ať je to o něčem jiném. Jinak ten vadný filtr jak jsem se doslech u opravaře se projevuje jak?
Tak super! Jsem rád že Ti to funguje!
Jestli mohu doporučit tak než budeš pořizovat nějakou nesmyslnou anténu, tak se podívej na netu po tématu "typy a druhy CB antén" a jestli mohu doporučit, tak pro začátek zkus raději něco prostého jako je anténa 1/4 labdy - můžeš si ji postavit sám (pokud možno s použitím PSV metru) a není důvod proč by neměla fungovat. Je to jedna z nejspolehlivějších antén a doporučuji Ti ji především z toho důvodu, že má protiváhy - tedy je malá pravděpodobnost cestování výkonu všude kde nemá co dělat (jak tomu může být u CB antén typu lambda 1/2 bez definované protiváhy)....
Ten "vadný filtr" by se projevoval (podle druhu závady filtru) tak, že bys s největší pravděpodobností nikoho neslyšel a je možné že by i intenzita šumu byla menší (blbě se to vysvětluje protože podobně se může projevovat i rozladění FM demodulátoru)...
Kde jsou ty doby CBček a "DXů" přízemní vlnou na vzdálenosti 40-60km, případně odrazem po celé Evropě s posíláním CB QSL lístků....?
co jsem tak četl tak asi nemá moc smysl kupovat anténu z bazoše neboť můžu být zkrácený kabel a většinou se už správnou délku nedozvim, takže leda novou. Jeětě uvidím
brainiac píše:o anténě ještě přemýšlím, do auta tak ...
Jestli chceš ANT do auta a nechceš vrtat díru, tak určitě doporučuji magnetku. Všechny jiné řešení s sebou přinášejí menší či větší problémy s finálním přizpůsobením. Pokud si nekoupíš nějaký vyloženě shit, tak to dáš na střechu a jedeš. Před zloději to máš schované raz dva a pokud koupíš nějakou lepší značku, tak mám ověřeno že s magnetem od Diamondu můžeš jet maximálně cca 160-170km/h než povolí a to bylo testováno s masivnější ANT než je na CB (konkrétně s dualbandem, který má dvě trapovací/fázovací cívky na prutu).