Atlanta, renovace rádia, náhrada vodičů

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marshal

Atlanta, renovace rádia, náhrada vodičů

#1 Příspěvek od marshal »

zdravím,
chci se pustit do renovace atlanty ale po zběžné prohlídce jsem zjistil že místy je na drátech spuchřelá izolace a drolí se. (Taky jsem zjistil několik úprav ve vf části- asi mě čeká lahůdka.)
Ještě jsem nic nerenovoval (elév) a proto prosím zkušené renovátory (nebo restaurátory) jakými vodiči nahradit ty stávající aby to bylo alespoň trocha historicky odpovídající a přitom bezpečné.
Budu rád za rady a názory k opravě starých rádií obecně. Procházím net a sosám informace kde se dá..
děkuji
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
marshal

#3 Příspěvek od marshal »

tam jsem registrován, ale konkrétní odpověď na dráty jsem nenašel.
Milan

#4 Příspěvek od Milan »

Nedávno jsem koupil na burze ve Svitavách lakované textilní pletené trubičky (též nazývané dnes bužírky),dříve se hojně použivaly ,různých barev a průměrů. A do toho nejlépe pocínovaný měděný drát. Gůgl ti ukáže vícero nabídek.
vasilceral

#5 Příspěvek od vasilceral »

A já Ti mohu nabídnout originál staré odpory.
marshal

#6 Příspěvek od marshal »

Tak jsem se rozhodl dát přednost funkčnosti před autenticitou
děkuji
Dvoulampovka

#7 Příspěvek od Dvoulampovka »

Hledat a googlit , asi tak nějak. Ale nejsi sám , kdo tuto práci nechává na jiných. Začíná mi to připadat jako jakýsi nový folklór. :evil: Ale což: začni na uvedeném odkazu. A abys nemusel moc hledat ,tak poštovné je při platbě převodem jen 70 Kč. Takže jdi sem : http://www.iepa.cz/medene-izolovane-draty-a258 a http://www.iepa.cz/izolovane-licny-a257
marshal

#8 Příspěvek od marshal »

to nebylo leností hledat, ale co jsem našel a taky tvoje odkazy jsou na PVC, já se ptal na dráty podobné původním. Nejblíž by bylo navlíknout na pocin textilní bužírku a nalakovat, ale textilní bužírky mimo burzu ve Svitavách nějak nejsou, tudíž těch pár drátů natahnu PVC.
dík
Dvoulampovka

#9 Příspěvek od Dvoulampovka »

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od zdenoeddie »

Mam rozne drotiky opletene textilnou izolaciou, obycajne zo zehliciek, peci apod... SU roznofarebne, prierez zvycajne 0,5-0.75mm
marshal

#11 Příspěvek od marshal »

tak jsem vyčistil atlantu z nejhoršího a pouštím se do elektriky. První problém je že téměř všechny odpory se rozpadají. Jsou to Always, téměř všechny čepičky jsou prasklé a vývody volné. Doufal jsem že alespoň nějaké součástky nechám původní ale nejde to, odpory chrastí a přerušují.
Zatím tam dávám MLT -jsou taky červené :-) , ale vpodstatě to bude téměř nově postavené rádio, což jsem nechtěl.
Čím nahrazujete tyto odpory vy ?

to vasilceral : jaké odpory nabízíš ? Možná se dohodneme.
Naposledy upravil(a) marshal dne 27 dub 2014, 11:40, celkem upraveno 1 x.
StandaT

#12 Příspěvek od StandaT »

Dvoulampovka

#13 Příspěvek od Dvoulampovka »

TO Standa: shání DRÁTY ne licny. Např. toto: http://racvonka.cz/vodice-a-hadicky/vodice-draty.html ale nutno vložit do trubiček a přetřít několikrát šelakem , získá to patinu těch starých.
Jinak ty odpory JDOU opravit , je to taková pitomá práce , ale není to těžké.Tím ale fakt nemyslím vteřinové lepidlo :D , ale i to jsem viděl.Naštěstí kontakt vývodu byl u 3 z 5 dobrý..., něco je i tady: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000927
Ale tam to žadatel zná , má tam i dotaz k odporům. Odpověděl někdo?
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“