hledač elektrického vedení

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
555

hledač elektrického vedení

#1 Příspěvek od 555 »

prosím vás zaujalo mě velice toto schémátko ...

http://pandatron.cz/?120&hledac_elektrickeho_vedeni_2

ale místo sluchátek by bylo naprosto fajn,když by šel použít bzučák (piezo) .bylo by to možné ? bez nějakých úprav?
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
vladodyno

#2 Příspěvek od vladodyno »

nie
555

#3 Příspěvek od 555 »

čekal jsem to :-) sluchátka ( klasické repro ) je něco jiného než piezo,ale ještě se zeptám.( opravdu bych rád měl ten reprák v té krabičce,kde bude ten plošňáček s tím hledačem,než někde tahat sluchátka,který stejně nevydržej protože se přetrhnou za chvíli...nešlo by sem použít reproduktor z telefonu (pevné linky)?
ten mám myslím impedanci kolem 30 ohmů ale možná více :roll:
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Jestli chceš najít vedení, zejména v panelech mezi armaturou, rozsviť někde jednu úsporku, vezmi tranzistorák s rozsahem středních vln, nalaď ho "pod Liblice", tedy někde kolem 550kHz, a po chvilce cviku v místě, kde o vedení víš, ho podle rušení najdeš a odlišíš od armatury.
To zapojení z Pandatronu vlastně jen zesiluje vše, co mohou vodivé části ve zdivu vyzařovat, i kdyby to byla armatura nakrmená blízkým vysílačem jako anténa...
555

#5 Příspěvek od 555 »

děkuji pane hill :-) to by byla taky jedna možnost :-) a ten reproduktor z té pevné linky by šel použít do toho schématu? teď už jen se ptám ze zvědavosti :-)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mám toto:

http://www.hadex.cz/r194-multifunkcni-d ... -03-s-led/

Taková pitomost, která umí detekovat i hranu stolu... 8O
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
555

#7 Příspěvek od 555 »

8O 8O ahaaaaa tak to čučím docela... a jste s tím spokojen? :-) za tuto cenu nemá cenu nic vyrábět,trápit se atd... :-)
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

555 píše:.... a ten reproduktor z té pevné linky by šel použít do toho schématu? teď už jen se ptám ze zvědavosti

Asi máš na mysli sluchátkovou vložku, nejčastěji 2x27Ω nebo reciproký měnič JTM z telefonního sluchátka.
Jistě, že by to šlo, sluchátka ka walkmanu mají obvykle impedanci dokonce jen 32Ω, a pro ně je to dělané.
Potíž je v tom, že telefonní sluchátko je poněkud neforemné a musíš ho mít na uchu, jinak těch 50Hz neuslyšíš. Ta malá tuhá membrána kmitočty pod 300 Hz vyzařuje špatně, přesněji řečeno - účinnost pod hovorovým pásmem se nijak nesledovala.
A za další - tento hledač má značnou spotřebu tranzistorů BF245, i když se vstupním hřebíkem žádného kovového předmětu nedotkneš. Stačí bavlněné ponožky na kovralu a vlhká zeď. Prostě tomu chybí jakákoli ochrana před probitím statickým nábojem.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#9 Příspěvek od Ivan_Ryger »

ja som si postavil maličký AM vysielač(hartleyov oscilátor s moduláciou piezomeničom), ktorý sa pripojí do el. zásuvky. Pomocou tranzistoráka na SV vlnách sa vedenie ľahko nájde.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“