Prevádzka vysavača bez soft štartéra a regulátora výkonu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kolacikvanilka

Prevádzka vysavača bez soft štartéra a regulátora výkonu

#1 Příspěvek od kolacikvanilka »

Zápasím s vysavačom AEG Progress 7270 (cyklón).
V minulom roku na ňom zhorel motor (skrat na vinutí) po 8-ich rokoch prevádzky.
Vymenil som nový motor (kúpený cez distribútora ND pre túto značku). Po mesiaci používania sa objavil problém s ktorým si neviem poradiť.
Po zapnutí beží akoby so škrteným výkonom a popri tom vytvára mohutné iskry. Po cca 30 sekundách iskrenie prestane a výkon sa samovoľne zvýši na úroveň, na ktorú je nastavený regulátor.
V prípade, že sa s vysavačom vysavá, vypne sa a o 5 minút sa znova pokračuje vo vysavaní, problém sa neobjaví (akoby problém s nabíjaním niektorého kondenzátora).
Premeral som regulátor, ktorý je OK (0 - 220kΩ), po vypájkovaní súčiastok zo soft štartéra (kondenzátory, odpory, diódy a 1 triak) som medzi nimi nenašiel tú vadnú (všetky boli v rámci referenčných hodnôt podľa katalógov alebo značenia).
Napriek tomuto problému sa s vysavačom vysavá už asi rok. Keď si "poprská" ide riadne, spáleninou ho nie je cítiť.

Nechcem skúšať výmenu súčiastky po súčiastke. Môžem skúsiť prevádzku úplne bez štartéra a regulátora (t. j. napojiť motor priamo na hlavný vypínač)?[/b]
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Pro vyzkoušení můžeš softstart a regulaci vyřadit, pak zjistíš, zda je závada v regulaci nebo motoru. Trvale bych ji nevyřazoval, jsou to pak velký rány pro motor, vypínač i silentbloky. To už se tu řešilo.
..to bude jen ňákej odpůrek
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Pozri na uhlíky za studena či sa ľahko pohybujú a nie sú tesne v púzdre.
Po nahriatí sa možno púzdro trochu zväčší a pružiny potom tlačia uhlíky správnym tlakom na kolektor.
V takom prípade by sa uhlíky dali jemne obrúsiť z bočných strán.
kovar

#4 Příspěvek od kovar »

Zkontroluj spoje na statoru.Na některých motorech jsou na vývodní dráty naraženy takové plíšky a tam dochází k problému.Někdy je lepší ten spoj proletovat.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
bastlir40

#5 Příspěvek od bastlir40 »

Také může být problém právě v tom potenciometru 0 - 220k. Stejný problém s vysavačem jsem řešil také. Nakonec jsem rozebral potenciometr, vyčistil lihem, napružil více kontakty aby spolehlivě dosedaly na odporovou dráhu a od té doby vysavač zase slouží jako nový. Když jsem pro test vyřadil softstart, ani jsem motor nevyzkoušel. Hned to vyrazilo jistič.
Zdraví vás Mirek

www.mojeelektro.xf.cz
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

No vejké jiskření na komutátoru bych regulátoru nepřiřazoval . Nejdříve mechanicko-elektrický stav motoru .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“