dělám na amatérské konstrukci CNC pomocí krokových motorů, problém je že se u nich musím spolehnout že krok vykonají, napadlo mě ale že bych mohl sníamt otáčky pomocí hallova senzoru, vím že nepoznám když mi přeskočí např o 1 otáčku, nicméně kdyby se motor uplně zzastavil a osa mi zůstala stát mohl bych toto rozpoznat pomocí hallova senzoru, jenže.. neumím programovat PIC mám doma jeden, a to konkrétně 16F628A myslíte si že by mi někdo mohl pomoci, popřípadě navést k nějaké konstrukci která by mi počítala otáčky a posílala jejich stav na RS232 abych mohl následně v PC kontrolovat počet odeslaných "mm" a počet otáček, předem děkuji za rady
Snímání otáček (Hallův senzor) (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
-
Domaci_Kutil
Snímání otáček (Hallův senzor) (přesunuto)
dělám na amatérské konstrukci CNC pomocí krokových motorů, problém je že se u nich musím spolehnout že krok vykonají, napadlo mě ale že bych mohl sníamt otáčky pomocí hallova senzoru, vím že nepoznám když mi přeskočí např o 1 otáčku, nicméně kdyby se motor uplně zzastavil a osa mi zůstala stát mohl bych toto rozpoznat pomocí hallova senzoru, jenže.. neumím programovat PIC mám doma jeden, a to konkrétně 16F628A myslíte si že by mi někdo mohl pomoci, popřípadě navést k nějaké konstrukci která by mi počítala otáčky a posílala jejich stav na RS232 abych mohl následně v PC kontrolovat počet odeslaných "mm" a počet otáček, předem děkuji za rady
Přeložím... Šroub má stoupání 4mm na otáčku, ty budeš frézovat, motor přestane točit, šroub stojí, a ty se o tom dozvíš za další otáčku, tedy o 4 mm dál. Nástroj včudu, obrobek včudu...
Tohle se řeší pomocí lineárních pravítek, ale to je úplně jiná cenová liga i kategorie strojů.
-
Domaci_Kutil
Ale když nad tím tak přemýšlím, tak to ponese víc práce než užitku, takže se na to nejspíš vyprnu, a radši než pravítka si pořídím krokáče s přímým odměřováním na tu větší mašinku
-
Domaci_Kutil
Jirka
Domaci_Kutil píše:No, bude to hobby frézka na dřevo, plast, max dural když bude třeba, tzn že to přejede o 4mm (ano toto stoupání mám) a udělá mi to rýhu trošku někam jinam a v tu chvíli mi to vyhodnotí central stop a zastaví se místo toho aby obráběl dál, popřípadě můžu dát dva senzory proti sobě = 2mm, tím zaručím že se to nebude prznit dál v mé nepřítomnosti, u velké frézy, kteoru budu předělávat je to hloupost s tím plně souhlasím
Ale když nad tím tak přemýšlím, tak to ponese víc práce než užitku, takže se na to nejspíš vyprnu, a radši než pravítka si pořídím krokáče s přímým odměřováním na tu větší mašinku
To neudělá žádnou rýhu, ta fréza prdne jak malina. Ztráta kroku je problém, ale kupodivu na světě běhá obrovské množství frézek s kr. motory, a pokud je to rozumně mechanicky a elektricky udělané, tak s tím žádný větší problém není. Sám mám dvě CNC, jedno postavené, jedno profi, a po té, co jsem opustil Macha (ale ani s ním jsem neměl nějaké výrazné problémy, ale internet je plný problémů s Machem a ztrátou kroku) a přešel na profi řídící systém, tak ten problém neznám.
-
Domaci_Kutil