Oprava Acer P195W, kondíky

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jindrisak

Oprava Acer P195W, kondíky

#1 Příspěvek od Jindrisak »

Zdravím, dostal se mi k opravě tenhle monitor se závadou, že se po delší době provozu restartuje.. proměřil jsem součástky na napájecí desce a objevil jsem vadný kondenzátor 47uF/25V/125°C, naměřil jsem esr cca 60 ohmů, tak jsem jej vyměnil za low esr 47uF/35V/105°C (nic lepšího jsem nesehnal) a monitor bežel v pohodě.. a teď po pár dnech prý bouchnul, zasmrděl, zajiskřil a vyletěli pojistky.. počítám, že bouchl kondík.. jediné co jsem nedodržel byla teplota, ale výdrž sotva pár hodin? nevíte co se mohlo podělat? zítra jedu monitor vyzvednout.. pry normálně zase jde.. ale delší provoz pro jistotu netestován..
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Pokud to vyrazilo pojistky a znovu to jde, tak to tím kondíkem asi nebude. Spíš zapomenutý šroubek nebo tak něco.
fredis

#3 Příspěvek od fredis »

Nebo nějaký C v síťovém filtru.
Philip_Fry

#4 Příspěvek od Philip_Fry »

To je další možnost, zvlášť pokud je filtr před pojistkou.
Jindrisak

#5 Příspěvek od Jindrisak »

No pojistka je hned za vstupem síťovýho napětí. Monitor prý fakt zase naskočil. Rozdělám, mrknu a napíšu, jsem vážně zvědav.
Jindrisak

#6 Příspěvek od Jindrisak »

Zdravím, tak monitor jsem rozdělal a je naprosto v pohodě, žádná součástka očuzená, rozpadla atd. Kondíky projistotu proměřeny a vše OK. Tak mi tu zůstává na test. Doufám, že z něj nebudou lítat jiskry :)
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

To se mi nezdá. Není tam prasklý nějaký kond? Podívej se pořádně!
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od otakarv »

Když se dělo toto
.. a teď po pár dnech prý bouchnul, zasmrděl, zajiskřil a vyletěli pojistky..
tak pak to musí být vevnitř poznat.
Jedině, že by ve stejné zásuvce bylo zapojeno něco jiného a právě to způsobilo ty zvukové a dýmové efekty :nevim: .
Jindrisak

#9 Příspěvek od Jindrisak »

Prý jediné co bylo zaplé byla lampička, notebook a monitor.. všechno po tom ohňostroji jde.. Plošnák monitoru (napájecí i signál) jsem opravdu prohlížel podrobně, jestli třeba nějaká součástka nezmizela uplně. Nic tam není, nic rozprsklyho nebo tak.. Tomu taky odpovídá, že mam na něm naběhanej už 4 hodinovej provoz bez problémů, tak já už fakt nevím. Napadl mě napájecí kabel, bohužel jsem ho nevzal spolu s monitorem.. Pokud mi pojede několik dní v pohodě, tak asi přibalím novej kabel a budu doufat..
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od otakarv »

Jindrisak píše:Napadl mě napájecí kabel, bohužel jsem ho nevzal spolu s monitorem..

Tak to by mohla být trefa do černého i když u monitoru se kterým se nehýbá se mi to nějak nezdá. Po tom kdy jsi všechno prohlédl a nic nenašel tak mě toto také napadlo. U žehličky jsem to už zažil na vlastní uši i oči ale zde se s káblem neustále pohybuje.
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Tak to je záhada. Jedině ten kabel.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jiriS »

Ahoj,
matně si vzpomínám, že jsem kdysi měl něco podobného na CRT monitoru, jen typ AOL, taky prsknul, zakouřil apod.. Uvnitř jsme závadu nenašli žádnou, ani stopu po nějaké jiskře. Monitor potom fungoval ještě několik měsíců, až se odebral do věčných lovišť natrvalo (VN trafo + ještě něco ve zdroji). Oprava by byla moc drahá, tak byl vyřazen (jen VN trafo prý 1500,-Kč).
JiriS
Jindrisak

#13 Příspěvek od Jindrisak »

Tak záhada vyřešena.. ženy no.. :D Nakonec to byla prý nabíječka od notebooku, nevím detaily.. Ale ještě jsem se několikrát ptal, jestli to udělal opravdu monitor. Jsem rád i kvůli sobě, protože vracet něco, co udělá výbuch není zrovna dobry :)
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Mne sa raz stalo, ze som omylom prepoloval nejaku autonabijacku na navigaciu. Zasmrdelo to, zadymilo - okamzite som to odpojil.

Tak som si zanadaval a rozobral to, ze idem to opravit. Nenasiel som ziadne stopy po horeni, ani meranim ziadny problem. Zapojil som to spravne a ono to islo 8O

Ale ked som prepoloval elyt v LCD monitore, tak to buchlo a jeho obsah som potom cistil z krytu...
Peterseal

#15 Příspěvek od Peterseal »

Bud rad, ze si tam mal ten kryt. By si teraz bol pravidelny navstevnik ocneho doktora. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“