Korekční a koncový zesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nick-1992

Korekční a koncový zesilovač

#1 Příspěvek od nick-1992 »

Ahoj, chtěl bych si postavit vlastní zesilovač a padlo mi do oka tato stavebnice: http://www.ges.cz/cz/stavebnice-g163-GES07800005.html

Je to korekční zesilovač, ale není tam uveden maximální výkon (W). Je potřeba k této stavebnici ještě koncový zesilovač?

Děkuji
Milan

#2 Příspěvek od Milan »

Ano. Musiš si vybrat takový,aby jeho výkon byl v souladu s repráky,na které budeš hrát ( tedy ne třeba 2x20W do repráků 2x2W :D ),a napájecí napětí bylo nejlépe v rozsahu toho korekčního zesilovače,abys mohl použít jednoduchý zdroj.
impedance

#3 Příspěvek od impedance »

než se do něčeho pustíš, musíš si rozmyslet jestli na to máš vybavení, měřáky a patřičné znalosti, doporučil bych ti prvně o zesilovačích něco pročíst, protože když se takhle ptáš tak si zaděláváš na problém.
jinak jsou to jen korekce ty se dávají před koncový zesilovač, takže ten je nutný postavit, pokud máš kde vyleptat desku tak ti doporučuju na začátek tohle. jinak ty korekce neznám a nemyslím si ,že to bude nějakej zázrak.
jaký repro tím chceš znásilňovat?
nick-1992

#4 Příspěvek od nick-1992 »

Doma mám nějaké starší teslácké repráky. Teď přesně nevím, ale asi 10W (nejspíše tyto: http://111125.rajce.idnes.cz/Tesla_repro#Tesla_01.jpg).

Nechci žádný zázrak, chtěl bych něco do začátku. Nemám možnost jak vyrobit DPS kromě zadání někomu, takže je pro mně výhodná stavebnice. Mé zkušenosti taky nejsou velké, ale hodně mě to baví a rád bych to zkusil.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Takže ARS9206-10, slušné regálovky.
Na doma k nim stačí koncák 2x5W. Samozřejmě, nic nezkazíš ani výkonnějším, ale přes 20W na kanál je už skoro zbytečných.
A ten korekční zesilovač... když se do něčeho pouštíš, měl bys mít představu, k čemu to chceš používat, a myslet i na to, z čeho to uživíš.
nick-1992

#6 Příspěvek od nick-1992 »

Použití pro klasický domácí poslech při práci, .. ... Ke krmení použiji klasický transformátor s usměrňovačem a stabilizátorem.
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

nick-1992 píše:Ke krmení použiji klasický transformátor s usměrňovačem a stabilizátorem.

a už ho máš ? (jaký typ?)
nebo budeš teprve shánět ?

jak bylo napsáno výše, nejdříve si udělej rozvahu co vlastně chceš . . .
K podobnému účelu jak popisuješ, s RK09 doma v dílně používám zesik s 2x TDA2003 a jednoduchými korekcemi, nic extra, ale hraje to dobře.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Neboj se kup a stavěj . Na tom korekčáku nemáš mimo záměny součástky co vyvest . Jesli ti k tomu na konec stačí konce z TV , tak ti mohu dva s MBAčky darovat , pošli adres přes SZ .
nick-1992

#9 Příspěvek od nick-1992 »

Transformátory nějaké mám, většinou z TV a podobně. S tím zesilovačem bych se rád držel při zemi, resp. tak, aby to zvládly reprobedny 10W.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“