Adresace a IRQ u COM3 a COM4
Moderátor: Moderátoři
Adresace a IRQ u COM3 a COM4
Díky
Jirka
V Biosu to na PNP OS installed Y/N nereaguje a volba IRQ je nastavitelná jen u těch 4 PCI slotu, všude Auto. Zkoušel jsem na slotu 4 (předpokládám, že je sdílenej s ISA vedle něco měnit ale jak se nedá Auto, tak nejdou žadný LPT ani COM. Vypadá to, že board opravdu nepodporuje sdílení IRQ.
Díky
Jirka
Díky
Jirka
ISA IRQ, strobované vzestupnou hranou, sdílet téměř nejde! Takže máš-li správně rozvržené bázové adresy:
COM1 -> 3F8h (zakl. deska)
COM2 -> 2F8h (zákl. deska)
COM3 -> 3E8h (karta)
COM4 -> 2E8h (karta)
stačí nastavit IRQ COM portů přídavné desky (COM3=IRQ5, COM4=IRQ7). Oba LPT se musí zakázat, IRQ5 a 7 se musí v BIOSu (event. i v O.S.) zarezervovat, aby nebyly využitelné pro PCI INT. Víc s tím těžko půjde udělat.
Nastavovat položku PnP BIOS na "disabled" je nesmysl.
Kašlu na to, sehnal jsem na půjčení PCI I/O kartu se stejnou funkcí, ta maká na první šlápnutí bez jakýhokoliv nastavování. Zajímavý, tam 1 a 3 (2 a 4) mají stejný IRQ... Otázka je, jestli se dá ještě někde koupit.
Jirka
Karta portů do PCI je taky jedna možnost, ale nehodí se pro některé programy pro DOS/Win9x (průmyslové aplikace), páč vadí ono zmíněné sdílení PCI INT a I/O adresy v prostoru PCI nad 0400h. Některé programy totiž očekávají tradiční I/O adresy a IRQ COM portů a drtivá většina PCI karet nenabízí adresování v I/O prostoru ISA (3F8h, 2F8h, 3E8h, 2E8h).
ISA IRQ7 je jen konvenčně předurčeno pro LPT1, ale nejde o žádné dogma! ISA IRQ5 se dalo využít (nastavit) na ISA síťovkách, zvukovkách aj. Jinak u desek s PCI PnP slouží jako jeden ze čtyř interaptů PCI INT (5,9,10,11), každý z těchto INT se dal (původně) namapovat na max. 4 zařízení PCI (s potřebou přerušení). Proto jsem psal o tom "vyloučení IRQ 5 a 7 v BIOSu", aby je neobsadil nikdo jiný, než ona správně nakolíkovaná ISA karta.