Vysvětlení obvodu (přesunuto)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vinchi9

Vysvětlení obvodu (přesunuto)

#1 Příspěvek od vinchi9 »

Ahoj,
potřeboval bych vysvětlit, jak funguje tento obvod:
Obrázek
Měl by to být střídač. Pokud není, mohl by mi někdo poradit, jak postavit jednoduchý střídač?

Díky
vinchi9
nick-1992

#2 Příspěvek od nick-1992 »

Podle mě to schéma střídače není... Minimálně mi tam chybí nějaké kondenzátory určující frekvenci...

Jaký chceš výstupní signál? Nejednoduší jsou obdélníkové.

Inspirovat se můžeš třeba tady: http://danyk.cz/menic230.html
vinchi9

#3 Příspěvek od vinchi9 »

Já bych chtěl z akumulátoru (nejspíš 12V) napájet ohřívač. Našel jsem si vzorec Q = R*I² a zjistil jsem, že na ohřívání budu potřebovat zhruba 12A, které bych tahal z transformátoru. Zároveň bych chtěl, aby ten akumulátor vydržel co nejdéle. Asi jsem na otázku moc neodpověděl, ale snad to pomůže.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj, je to docela chodivý měnič. Stavěl jsem jej sice z tranzistorama KU611 a odpory 220R. Jako pracovní vinutí bylo 2X 5 záv na VN trafu ze staré TV. Objevil jsem jej v nějaké knížce jako měnič pro zářivku. Sám si nejsem jistý, jak funguje, ale podle mě se to odvíjí ze zjednodušené verze, kdy z tohohle schématu umažeš jeden tranzistor i s jeho bázovým odporem.
Pak je to blokující oscilátor. Jsou to nejspíš jakoby 2 blokující oscilátory, fungující do společných cívek budící se navzájem. Taky se na to můžeš dívat i tak, že ty dva tranzistory jsou bistabilní klopný obvod a napětí naindukované na právě nevybuzení cívce jej neustále překlápí..
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

nick-1992 píše:Podle mě to schéma střídače není... Minimálně mi tam chybí nějaké kondenzátory určující frekvenci...
frekvenci Ti určuje indukčnost vinutí..
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 14 dub 2014, 16:25, celkem upraveno 1 x.
nick-1992

#6 Příspěvek od nick-1992 »

To není zrovna dobrý nápad... Předpokládám ohřívač s odporovým drátem - ten bude mít velmi vysoký odběr proudu, což by znamenalo obrovský transformátor, velmi výkonné tranzistory na pořádném chladiči, a výdrž baterie by byl prakticky zanedbatelný. Není to vhodné řešení.
nick-1992

#7 Příspěvek od nick-1992 »

Artaban001 píše:
nick-1992 píše:Podle mě to schéma střídače není... Minimálně mi tam chybí nějaké kondenzátory určující frekvenci...
frekvenci Ti určuje indukčnost vinutí..

Podle mě chce síťové napětí o frekvenci 50Hz bez předpokladu, že by motal vlastní trafo s přesnou hodnotou indukčnosti.

Pro tu zářivku je to docela zajímavé.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Ohřívač? - Na co pak.. Proč honit ze ztrátama napětí nahoru a pak jej protápět, když můžeš protápět přímo 12V? Ten měnič co jsi na začátku nakreslil je samoběžný oscilátor. Není nijak řízenej a pokud jej nezatížíš určitou zátěží, která je závislá dle konstrukce trafa a kvality tranzistorů, měnič má mizernou účinnost, je nestabilní a frekvence neurčitá..
Jdi buď výše uvedenou přímou cestou, nebo v případě nutnosti si pořiď řízený měnič. A to buď vyřazenou UPS, nebo ty měniče do aut. Ty, co mají max výkon 300W, nemá cenu ani doma bastlit.. A ty si zobnou teoreticky 25A při zátěži 300W (prakticky to je možná víc, pokud kápneš na kus, který těch 300W doopravdy zvládne)
vinchi9

#9 Příspěvek od vinchi9 »

Dobře, asi to nebude nejlepší nápad. Jak bych mohl vyrobit zhruba 9kJ tepla lépe?
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Jseš tak trochu tajnůstkář.. Kdyby jsi odkryl trochu účel, nasměrujeme Tě na lepší řešení..
Jeden střídač se tady potuluje po internetu. Schválně píšu střídač, protože tím myslím řízený můstek ze 4 výkonových MOSFETů, který Ti udělá z 12V stejnosměrných, 12V střídavých o frekvenci 50Hz. Výstupní proud je dán těma tranzistorama. Ale i tento střídač je neřízený, takže je měkčí. Ale furt je to lepší, než ten samoběh.. Já s ním zkoušel napájet elektromotor. Frekvence je danná RC členem u budícího švába toho můstku..
http://svetelektro.com/clanky/menic-napatia-z-12v-na-230v-50hz-az-60hz-210.html
vinchi9

#11 Příspěvek od vinchi9 »

V podstatě to bude malá elektrická pánev napájená z baterie.
serviceman

#12 Příspěvek od serviceman »

vinchi9, trpíš obsesí, která je zde dost obvyklá. Co nejvíc se dovědět a co nejméně sdělit. Ta pánev je nejspíš na nějaké napětí a má nějaký příkon, nebo ji budeš konstruovat?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
vinchi9

#13 Příspěvek od vinchi9 »

Pánev budu konstruovat, nejspíš z hliníku (tvar obdélníku 25x13 cm).
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

No, to jsme se tedy dověděli hodně.
Jaký výkon topného tělesa potřebuješ a po jakou dobu? A jaké jsou reálné ztráty?
Nešlo by tu pánev udělat rovnou na 12V, abys vyloučil ztráty v měniči?
vinchi9

#15 Příspěvek od vinchi9 »

Začněme od začátku. Potřeboval bych vyrobit topné těleso s napájením pro pánev o výkonu zhruba 500W. Chtěl bych to napájet 12V baterií, ideálně co nejdéle.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“