ako vyuzit Watmeter

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pole

ako vyuzit Watmeter

#1 Příspěvek od pole »

z otcovej skoly vyradovali rozne elektro zariadenia ktore som dostal inak by sli na smetisko... Medzi inymi aj Watmeter. Je odfoteny na obrazku http://www.aerosolart.sk/bubnovacka/ine/watmeter.jpg

No uz som od strednej skoly zabudol ako sa s vatmetrom meria :) Jedine co si pamatam ze ma 2 civky prudovu a napatovu

Moj watmeter ma 3 napatove rozsahy 120V/240V/360V/ a 2 prudove rozsahy 5 a 10A...
Dalej pisu ze 120V = 12 000ohm, rozsah len jeden a to 0-120dilikov, presnost 0,5, Striedavy, a system asi piezoelektricky (je tam nakreslene daco ako kondik v kruzku)

Napadlo ma ci by sa nim dal merat vykon zosilnovaca na umelej zatazi napr 4ohm?
Ak ano - ako?

Prudovu cievku do serie so zatazou, ale napatovu cievku na zataz, alebo este pred prudovu cievku teda priamo na svorky zosiku?

A potom ako to zobrazuje ked mam prepnute rozsahy napr 120V a 5A. Ukazuje to priamo 1 dielik = 1Wat alebo treba nieco nasobit? Ako?

A tiez zvaladne to meranie aj pri vyssich frekvenciach teda 1KHz pripadne viac alebo to bude spravne merat len pri 50Hz...

Diky za odpoved.
meno

#2 Příspěvek od meno »

Takýto wattmeter merá činný výkon. Napäťovú cievku zapojíš za prúdovú ak je odpor záťaže väčší ako odpor prúdovej cievky (čo aj je vačšinou) ak je odpor záťaže menší tak naopak !

K tej značke : nejde o piezoelektrický ale o elektro-dinamický merací systém.

1kHz by asi nezvládol ale môžeš ním merať aj v jednosmernom obvode.

Rozsahy by sa mali prepočítavať malo by to byť vyznačené priamo na prístroji.
:D :D :D
pole

#3 Příspěvek od pole »

OK diky bohuzial prepocitavanie rozsahov nieje niak znazornene na pristroji :(
jasin

rozsah

#4 Příspěvek od jasin »

Rozsah zjistíš jednoduše - zvolený napěťový rozsah krát zvolený proudový rozsah = celá výchylka.
To znamená, když přepneš na 120 V a 5 A tak celá výchylka ručičky je 600 W. V tom případě musíš násobit údaj stupnice pěti. Obdobně u jiných kombinací. 240 V a 10 A je plná výchylka 2400 W. Násobí se údaj 20x.

Výkon zesilovače jde měřit jen na nízkých frekvencích. Takový watmetr měří dobře jen do 100 až 150 Hz. Spíš se s ním měří motory nebo příkon topných těles a pod.

Hlavně dej pozor na proudovou cívku. Když ji jedínkrát omylem zapojíš místo napěťové, tak je po watmetru!!! :!:
pole

#5 Příspěvek od pole »

diky moc... Takze je mi to asi k nicomu ked najmensia cela vychylka je az 600W a taky 50W zosik by s tym ledva pohol...

Chcem sa este spytat taky watmeter meria cinny vykon vsak?
A ky je rozdiel medzi cinnym a jalovim? Zatial som v tom ze Cinny je ten co sa premeni na teprlo napriklad na topnej spirale, a jalovy ten ktory sa zmeni na magneticke alebo elektricke pole (napr indukcny motor alebo kondiky v zdroji) Je to ak?

VIem ze sa siet kompenzuje aby bol ucinnik co najvacsi teda jaloveho vykonu bolo co najmenej. Preco?

A odmeria elektrometer v byte aj odber jaloveho vykonu ?
NEmam jasne v tychto elektrotechnickych pojmoch... Vzorce by som aj vedel ale co je to v praxi moc neviem
Diky.
meno

#6 Příspěvek od meno »

Naštuduj si základy elektrotechniky alebo si pozri nejakú prírušku pre elektrotechnikov (pred časom tu bol jeden odkaz) tam to máš podrobne rozpísane !
V skratke:
Tvoj Wmeter meria činný výkon.
Elektromer čo máš v byte meria len činný výkon -užitočný . Jalový výkon je potrebný na vytvorenie mag. poľa. Indukčný motor (alebo iný pod. spotrebič) si ho v podstate vymiena s elektrárnou. Keďže prenos veľkého jalového výkonu " zahrieva drôty " je potrebné ho kompezovať ale to sa robý len u veľkoodberateľov. Vhodný učínník cos fí je cca. 0,95 až 0,98
pole

#7 Příspěvek od pole »

Takze ked mam pusteny elektromotor ktory "zere jalovy vykon :) " Tak ze to akoze neplatim ?
meno

#8 Příspěvek od meno »

pole píše:Takze ked mam pusteny elektromotor ktory "zere jalovy vykon :) " Tak ze to akoze neplatim ?

Radšej si naštuduj tú elektrotechniku. Jalový výkon neplatíš ale činný ktorý sa premení na točivý moment a teplo platíš !
pole

#9 Příspěvek od pole »

kebyze tu elektrotechnicku knihu mam tak sa tu asi nepytam - vsak. Lenze nemam a ani som nenasiel.
meno

#10 Příspěvek od meno »

Oscanoval som ti niečo z knižky Kurs elektrotechniky je to na UPLOADe ako:
kurselektrotechniky.jpg
pole

#11 Příspěvek od pole »

Diky moc cez google som nasiel naozj kraviny pripadne veci co som vedel... Stale mi neni jasne co je to ten jalovy vykon a na co je ci by sa stalo daco keby nebol :) Pozrem to tvoje JPG
meno

#12 Příspěvek od meno »

Tak čo ? Už je to jasné ???
pole

#13 Příspěvek od pole »

jasnejsie... :)

Taze ked mam napriklad nezatazene klasicke trafo.
Tak mam ho pripojene na siet a teoreticky v realnom pripade odobera len jalovy vykon. Aked ho zatazim napriklad ziaroveckou zacne odoberat aj cinny vykon? Je to tak? A vtedy mi to elektromer nepocita

Ak ano tak mam klasicku cievku (pripadne elektromagnet) zapojim ho bez zataze. TIez odobera len jaovy vykon? ano alebo nie A ak nim zacnem zdvihat dake zavaze zacne zrat aj ciny vykon a ked ho pritiahne a drzi (prekonava gravitaciu) tiez zere len jalovy alebo stale cinny:)?

Potom co by sa stalo kebyze take trafo na naprazdo vykompenzujem takym kondenzatorom aby som mal nulovy fazovy posun I a U. Tak trafo prestane odoberat jalovy vykon. Pojde potom? alebo ho vyradim???

A este nechapem preco jalovy vykon ohrieva rozvodnu sustavu a preto ho treba kompenzovat?
DIky za odpovede na zvedave otazky
meno

#14 Příspěvek od meno »

To čo si napísal s tým trafom nieje REALNY ale IDEALNY prípad. Musíš počítať aj z tzv. stratami v železe a stratamy vo vynutí ktoré sa premenia na teplo = činný výkon.

S tou cievkou je to podobné vždy budú nejaké straty.

K tomu vykompenzovanému trafu :
Trafo samozrejme pracovať neprestane. Akurát si nebude vymienať jalový výkon z elektrárnou ale s tým kondenzátorom.

A to je vlastne aj odpoveď na otázku prečo kompenzovať ! Prenos jalového výkonu je zbytočný a zbytočne zaťažuje vedenie keď si ho môžeme vyrobyť aj v mieste spotreby. Samozrejme kompenzovať sa oplatí pri veľkých odberoch. Pre domácnosť je to nezmysel.

Tie kondenzátory niesú jediný spôsob kompenzácie ! Pre veľké výkony sa používa aj prebudený nezaťažený synchrónný motor.

Ešte máš nejakú otázku :?: :wink:
pole

#15 Příspěvek od pole »

parada uz tomu chapem :)
TO ze kompenzacne kondiky su pri spotrebicoch a nie v elektrarnach som nevedel :)
Kondiky co su pri motoroch su iba rozbehove alebo existuju aj kompenzacne?
A este dotaz ako funguje - ako je urobeny klasicky rucickovy merac uciniku cosFI
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“