Pomoc s opravou Tesla 814A
Moderátor: Moderátoři
Pomoc s opravou Tesla 814A
od známého jsem dostal na opravu tohle rádio. V opravách nejsem uplný začátečník, ale při zjištění "složitosti" tohoto rádia jsem zatím v koncích.
Závada je taková, že předvolby fungují řekl bych normálně akorát při lazení předvoleb to dost škvrčí a "škube" v repro to ale přisuzují špinavým odporovým drahám, pokud ale přepnu na ruční lazení (ccir) musím zesílit zesilovač na plno a naladím pouze 2 - 3 stanice v šumu a slabě zatímco ukazatel síly signálu skočí uplně na maximum jako by byl signál výborný.
Raději mám opravy kdy to nejde vůbec ale rád se něčemu novému přiučím.
Teslatron píše:akorát při lazení předvoleb to dost škvrčí a "škube" v repro to ale přisuzují špinavým odporovým drahám, pokud ale přepnu na ruční lazení (ccir) musím zesílit zesilovač na plno a naladím pouze 2 - 3 stanice v šumu a slabě zatímco ukazatel síly signálu skočí uplně na maximum jako by byl signál výborný
moc jsi nám toho neřekl . . .
máš schéma ?
tady si ho můžeš stahnout:
http://old.radiojournal.cz/schemata/navody/ts814nav.pdf
na konci návodu jsou i schémata
máš jak zkontrolovat citlivost MF ? (generátor 10,7MHz)
podle dotazu, zkušeností moc nemáš, tak jestli máš alespoň základní měření . . .
ještě mě napadla taková blbina . . . nemáš to přepnutý na místní příjem ? (MP)
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Škubání při lazení předvoleb jak jsem psal bylo opravdu špinavými odporovými drahami, prostříknul jsem to čističem kontaků a lazení předvolev je v pořádku.
Skušenosi nepochybně chybí, ale myslím si, že ta nejpodstatnější informace je to, že předvolby jedou a ruční ne.
Co se týče vybavení k meření zde mám generátor pouze do 10MHz BM492, osciloskop BM566, mV metr BM494 take do 10MHz jinak klasiku multimetr. Take mám sledovač signálu BS367 ale to je zde asi k ničemu.
Nicméně opravený kus šel zpět majiteli a další 814A je na řadě. Byl problém ve stereodekodéru se špatnými elity, ty jsem vyměnil už to hraje stereo jen nefunguje indikace vyladění stereo jak by měla, při vyladení stereo jen lehce nažhaví vlákno. Žárovka je tam ta, která tam být má. Nasměroval by mě někdo ?