fiat stilo -žárovky
Moderátor: Moderátoři
fiat stilo -žárovky
dále mi kamarád automechanik řikal, že u stila je při nastartování napěťová ze startéru, dá se ji nějak odstranit? nějakým transilem nebo otočenou diodou?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ale nevím jsetli ty čtyři diody nebudou už moc , kdyby na jedné byl 0,6 tak mi na nich vychází 11,6V. jestli to už není málo. proto jsem se ptal na to napětí.
Pořád si ale myslím, že použití odporu je lepší. Na rozdíl od diody, na které je úbytek napětí vždy téměř konstantní, v případě odporu když je vlákno žárovky studené a má malý odpor, tak předřadný odpor omezí proudový náraz při zapnutí žárovky - vytvoří se na něm větší úbytek napětí než při provozu kdy má vlákno pracovní teplotu.
Ale to už tady zase řešíme to co už bylo na EB v minulosti několikrát řešeno.
Dej si tam co chceš.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Milan_F píše:Kecáš!
Proč myslíš? Zapojíš-li můstek do obvodu stejnosměrného proudu tak, že a sřídavý vstup připojíš + a - stejnosměrného zdroje a na stejnosměrný výstup zátěž, budou dvě protilehlé diody můstky v propustném směru a zbylé dvě ve směru závěrném. Přičemž proud poteče přes jednu diodu, dále přes zátěž a zpět přes druhou (protilehlou) diodu můstku k druhému pólu zdroje. Tedy diody jsou v cestě protékajícího proudu v sérii.
Při otočení polarity ss napětí na vstupu můstku se orientace diod z hlediska propustnosti proudu otočí, přičem zátěží poteče proud pořád tím samým směrem.
Nechce se mi to kreslit, nakreli si to sám.
impedance píše:dobře, tak ti děkuji za informace.
edit :jsem tupej, mohlo mě dojít že použiju 4 diody ale 2 paralelně
Jo, to by šlo. Spojíš-li střídavé svorky můstku spolu, získáš dvě dvojice paralelně spojených diod, které jsou navíc spojeny v sérii, takže se můžeš rozhodnout zda použiješ jednu paralelní dvojici (úbytek cca 1V), nebo dvě paralelní dvojice v sérii (úbytek cca 2V).
Ale znovu opakuji, kus odporového drátu by byl lepší.
Hlavně bude omezen počáteční proudový náraz při zapnutí světel.
Neočekávej od toho,ale bůhví jakej zázrak, životnost žárovky to o něco prodlouží, ale nesmrtelná nebude.
Ony ty H7 toho kvůli malé baňce a současně špatnému chlazení moc nevydrží (záleží hlavně na konstrukci světlometu) a je jedno jestli je ta žárovka drahá, nebo levná, značková či neznačková.
Milan_F píše:... by se musela ustřihnou zem od žárovky a připojit na můstek a z můstku na zem vozidla.
S tím by problém nebyl. H7 má oba vývody na fastonech (objímka je nepřipojená). Stačilo by stahnout patici (sokl) ze žárovky, připojit k můstku a výstup můstku zpět k žárovce. Ale... jak už jsme se shodli. není to to pravé a "impedance" to bude řešit odporem.
- Přílohy
-
Soft-start halogenů.jpg- (211.72 KiB) Staženo 127 x
A kutilmile - nelituju tě