UPS - princip prepinani siti

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

UPS - princip prepinani siti

#1 Příspěvek od camel1cz »

Dobry vecer,

prosim o radu - jakym zpusobem prepinaji vetsi UPS (rekneme jednotky kW) site? Myslim prepnuti menic/distribucni sit. Myslim ty co nejjednodussi UPS, tedy offline.

Resim to kvuli ostrovni FVE. Jinde jsme dosli k tomu, ze bezpecne prepnout sit vlastne nejde. Blokovany stykac sice zajisti, ze se site nepotkaji, ale prechodove jevy jsou stale schopny odpalit citlivejsi spotrebice.
Jak je tohle udelane v UPS? Nikdy jsem neslysel, ze by UPS neco pri prepnuti znicila :-) byl by to asi produkt na prd.

Mozna naivni predstava, z ktere me vyvedete - bylo by realne koupit klasicky cisty sinus menic a to prepinani k nemu dobastlit? Co by to obnaselo, aby to bylo OK?

Takove produkty se sice vyrabeji, ale zadna velka spolehlivost to neni a navic si casto tahnou vlastnosti UPS (jedou prednostne ze site, dobiji baterie, kdyz maji sit atd.). Nemluve o tom, ze postradaji komunikaci a moznost rizeni. Dal treba bypass pri pretizeni, je toho hodne a je to uz off topic. Jsou to vlastne normalni UPS bez baterii.

Diky moc za reakce
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Už kdysi jsem sem dával příspěvek na záložní zdroj na kotel . Přechod na sřídač nepoznáš . Uvnitř běží stále synchronizovaný generátor a přechod na střídač na osciloskopu nepoznáš .
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

To jsem nezkoušel , ale to je přece ten nejmenší problém , na to má ten měnič čas , plácnu třeba sekundu .
hafca

#4 Příspěvek od hafca »

BOBOBO píše:Už kdysi jsem sem dával příspěvek na záložní zdroj na kotel . Přechod na sřídač nepoznáš . Uvnitř běží stále synchronizovaný generátor a přechod na střídač na osciloskopu nepoznáš .

Nevzpomeneš si kdy nebo kam ji to dával? Nemůžu to najít a asi mi čeká něco takového vytvořit.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od camel1cz »

Taky uz to nejaky cas hledam a zatim neuspesne - ale nevzdavam to! :-)

@hafca: muzu se zeptat, co chystate?
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Chlapi pozor ! To je odkaz na profizdroj . Je na 12V a dává opravdový sinus . Koupil ho synovec manželky asi za 4,5kkč , což se mi zdálo výhodné . Měl jsem ho doma na test , proto znám průběhy . Takže žádné sámodómo , bohužel .
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Habesan »

Je to ale vítězství Pyrrhy, dříve Pyrrhovo vítězství.

t=54624: UPS PWB EH-500L
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Děkuji .
hafca

#9 Příspěvek od hafca »

I já děkuji, ale nepotěšili jste mě. :cry: Asi oživím můj předpotopní měnič co má ještě germaniové tranzistory.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

V off-line a line-interactive UPS sa vystup prepina cez rele. Ziadnemu normalnemu zariadeniu ten momentalny vypadok nevadi.
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od camel1cz »

To je zajímavé a povzbudivé. Potvrzují to mé uši :-) Ale zase mi to nesedí s tím, co jsme řešili jinde.

Je to dlouhé téma a řeší se víc věcí, ale ve zkratce jsou z toho závěry:

- obyč relé použít nejde (přilepení kontaktů, propojení měniče s utility a pak slabší, máte padáka),
- lepší jsou stykače s vzájemným blokováním a/nebo nuceným vedením,
- při přepnutí (myšleno rychlém, <50ms) je riziko "vytažení" oblouku a následného potkání se fází, popř. špičky z indukční zátěže do měniče. Je to řešeno např. zde, zde nebo zde,

Omlouvám se, ale pořád tomu nerozumím - kde je ten zakopaný pes?
a) offline UPS nezvládají větší indukční zátěž (čerpadlo, lednice - řekněme 3kVA měnič),
b) offline UPS jsou nafázované na síť,
c) cé je správně?

Děkuju
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Přepínání síť fve jsem řešil, skončilo to po mnoha nezdarech konstrukcí online ups.

síť - > 230V ->(zdroj ze serveru)-> 11,5V/1000W -> baterie -> 11V-14,4V -> (500W sinus střídač IVT) -> 230V sinus -> spotřebiče.
Na bateri jsou paralelně tři regulátory pro tři sekce solárních panelů.
Na baterii je také paralelně připojen regulátor pro boiler, který nedovolí větší napětí než 14,4V na baterii. Víc než 14,4V posílá do boileru a zátěž boilerem tak reguluje dynamicky podle okamžitého přebytku.
Pokud na baterii solár vytahne víc než 11,5V ppřestane si to brát proud ze zdroje a při 13V se zdroj odstaví úplně pomocí relé a obráceně při 12,5V se zase zdroj nahodí. Musí tam být hystereze protože jinak by to kmitalo rychle mezi dvěma stavy. Řídí se to atmegou která k tomu ukazuje na displeji stav relé a momentální napětí na baterii.
rezis

#13 Příspěvek od rezis »

Ano c, je správně neboť a) může a nemusí platit, b) nevím jak by mohlo platit
Internet - metla lidstva
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

c) je online UPS celkem jedno s jakmy napětim pracuje jestli s 12V z baterie nebo 320V na kondech které se dotujou momentální výrobou z fve.
jmenuje se to hybritní systém
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od camel1cz »

Tak o online variantě (double conversion) vím, ale odrazuje mě účinnost při provozu na DS. Půjde o pár desítek procent dolu.

Můžete mě prosím někdo odkázat na nějaký dokument, popř. vysvětlit, jak to dělají UPS kolem 3kVA (třeba klasická APC Smart-UPS), že nic nezničí? A přitom je podle všeho offline - tedy přepíná nějakou formou relátek?

EDIT: řeší korektně přepínání sítí něco jako tohle?
EDIT2: transfer time je < 4s :(
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“