Montáž plotu.Jak narovnat zprohýbaný napínací drát do plotu?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

Montáž plotu.Jak narovnat zprohýbaný napínací drát do plotu?

#1 Příspěvek od PavelFF »

Budu měnit staré děravé pletivo za poplastované 5x5cm/160cm bez vodicího drátu. Ale to není zatím tak důležité (i když taky netuším, jak to dopadne) jako to, že jsem si cvičně zkusil natáhnout střední napínací drát a docela jsem si užil legrace. Někde jsem četl, že napínací drát je nutno z klubka opatrně odmotávat, aby nedošlo k zasmyčkování a zamotání. Ale přece jen jsem nečekal, že to je v podstatě smotaná pružina(jako péro od hodin). Ta skrytá "volná energie" mě tak překvapila, že samozřejmě došlo k expanzi části klubka a pochopitelně zasmyčkování.
Výsledek je ten, že drát jsem sice drát nakonec provlíknul a napnul, ale je dost zprohýbaný a je to na něm vidět. Napnutí to úplně nespravilo. Větší napínací síla by pravděpodobně zničila napínací mechanismus nebo vyvrátila sloupky.

Je nějaký domácí postup, jak rozmotaný poplastovaný drát 2,5mm/3,5mm zbavit spirálovitosti a nebo dokonce narovat nepatřičné ohyby? Nebo jak to udělat příště líp? Ještě mě čekají horní a dolní drát.

Ono to sice v podstatě nevadí, jen se s ním blbě dělá, když je spirálovitý a nevypadá dobře, když je zvlněný.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Je možné,že když budeš drát rovnat, tak zjistíš ještě zbytkové pnutí kolmo na osu. Kdybys dokázal drát napnout tak, aby se na jednom konci mohl otáčet v ose, tak je nejlepší vzít kus klacku (haluze, polínka, prostě kus dřeva s kulatým průřezem) a drát v místech zvlnění jakoby rovnat. Na větší délce mezi kotvícími místy si jej z druhé strany zapři kouskem laťky. Rovnal jsem takhle kdysi několik metrů pozinkovaného drátu o průměru 5mm.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Drát jde vyrovnat pomocí kladky průměru aspoň 100 mm, co se třeba dává nahoru na stavební vrátek. Jeden konec drátu musíš za něco zakurtovat a drát otočíš kolem kladky o 360 stupňů a druhej konec taky za něco zakurtovat aby byl a malým prověsem napnutý. Pak nejlíp ve dvou táhneš za tu kladku od začátku do konce drátu. Možná to budeš muset protáhnout víckrát a trochu ho znova předepnout. Větší kladkou a bobkem bagrem jsme takhle rovnali 100metrů 8 mm Cu hromosvodovyho drátu.
Jirka
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

když jsem kdysi u spojů dělal dráteníka , tak se drát vymotával stylem vypustíš z kola drátu třeba pět ok, pak klubo otočíš o 180 stupňů a vypustíš stejný počet ok a zase otočíš a tím se drát vyrovná.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“