EU vs. vysavace

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Peterseal

EU vs. vysavace

#1 Příspěvek od Peterseal »

Viem ze sa to tu asi uz preberalo, ale: http://www.tvnoviny.sk/ekonato/1753251_ ... -odzvonilo

Ma to nejaky vyznam, ci je to len dalsi pocin ekoterorizmu?
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Pche, to půjde ochc@t podobně, jako edisonovy žárovky. Na vysavač se napíše nevhodné pro domácí použítí a ponechá se 2200 W. Ostatně něco jako průmyslové vysavače se prodává již dnes.
EDIT: Opraveno.
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 25 dub 2014, 01:12, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Pevně doufám, že to výrobci obejdou. Až mi doslouží můj 15-ti letej Zelmer, budu potřebovat něco výkonnýho.
mojza

#4 Příspěvek od mojza »

Chtěl bych vidět 2,2 MW vysavač :-). Chybička se asi vloudila, že?
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Možná to není až tak hloupé, když sací výkon je cca 10-25% elektrického příkonu, pak je zde prostor pro zvýšení účinnosti. Výrobci to asi vědí, protože neprotestují, to jen laici řvou.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Honza_dy

#6 Příspěvek od Honza_dy »

Vysavač je spotřebič, který je ve většině domácností v provozu 16-23h denně, čili radikální snížení příkonu je žádoucí a ospravedlnitelné.
Další na řadě budou holící strojky pro ženy i muže...

Serviceman: mám doma vysavač Electrolux, se kterým se stejně vysává jen na první maximálně druhý stupeň. Při vyšším výkonu se hubice drží koberce a nejde s ní hnout. Jaký je tedy rozdíl v tom, když mám výkoný motor a reálně ho využívám na 40% nebo budu mít slabý motor, který poběží na 100%?
Výrobci s tím nebudou dělat nic, jen budou osazovat slabší levnější motory, s levnější nebo vůbec žádnou regulací a většina nákladů půjde na vymýšlení nápisů na krabicích jako např. "Turbo Eko Ultra Power!"
Výsledek nebude žádný.
Naposledy upravil(a) Honza_dy dne 24 dub 2014, 11:15, celkem upraveno 1 x.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Habesan »

Meziválečné Electroluxy přinášely užitek, přestože měly jen pár set Wattů.
Některé dodnes fungují.

Hodně teda zabijou filtry, ale i na turbíně je co vylepšovat.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Milan_F

#8 Příspěvek od Milan_F »

Honza_dy píše: Jaký je tedy rozdíl v tom, když mám výkoný motor....

Rozdíl je v tom, že ten slabší motor, zatěžovaný na 100% pujde srát dřív, než ten silnější, zatěžovanej na polovic.

Čert nám byl dlužnej tuhle zas... EU!
mihal

#9 Příspěvek od mihal »

Sú to dementi zelený, zkorumpovaný, z naších daní platený. Už aby zakázali bojlery nad 100W a žehličky nad 50W, nech si výrobca zvýši účinnosť. Čo môžu sledovať týmto blbizmom? Alebo len sledujú, či je v stáde ešte niekto nevygumovaný?

:guns:
helios

#10 Příspěvek od helios »

Onedlho možno príde ďalší €urohuy, ktorý vymyslí zákaz automobilov s väčším obsahom motora ako 1000ccm, ani tomu by som sa už nečudoval. Spotreba elektriny ich zaujíma, ale koľko žerú v ich budovách klimatizácie a vetrania, to ich netrápi. Dal by som im príkazom, aby znížili ich spotrebu o 80%. Nech sa potia tie tupé hlavy a chodia von na vzduch. :x
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Auta k tomu vyrazne smeruju - male motory s turbami, trojvalce, dvojvalce. A potom sama nafta - nikomu nevadi, ake svinstvo z toho ide, teraz je "in" bojovat len proti CO₂. A to hlavne na papieri, lebo sa to pocita zo spotreby. Takze do papierov sa uvedie spotreba 5,2l, pseudoekologovia sa tesia, uradnici vykazuju zlepsenie a chudak zakaznik sa divi, ze mu to zerie 7,5l...
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:, teraz je "in" bojovat len proti CO.

To se pane velice pleteš! Ty doby jsou už dávno pryč. Co v rajchu vypnuli jádro, je ohromnej tlak potichoučku problematiku CO2 zamést pod koberec a vše posuzovat úplně jinak, tendenčně a hlavně naprosto nesmyslně. Prostě co se politicky hodí v rajchu, tomu se musí EU přizpůsovit. Pročti si problematiku energetickýho posuzování budov z hlediska obnovitelných zdrojů a budeš velice překvapen! Například v rajchu je dnes podle toho posuzování nejvíc ekologický pálení plynu a biomasy, pak je uhlí a topnej olej, pak je elektrika, ať je z plynu, uhlí, ropy. Všechno to dělá CO2, síru a jiný zdravý svinstvo. No a nejhůř je elektrika z jádra, který žádný CO2 nevyrábí. Jestli chceš, mám k tomu prezentaci.
Jirka
Vojta7

#13 Příspěvek od Vojta7 »

Tak jsem právě zjistil, že (alespoň někteří) výrobci nebudou muset udělat prakticky nic. Mému "1500W" vysavači W-metr naměřil 750 W - při vysávání vody by to asi bylo trochu víc, ale ne výrazně. Stačí tedy změnit hodnoty na štítcích na pravdivé... Tohle byl Parkside (Grizzly), zítra je na řadě Zelmer a pozítří možná ETA, jsem zvědavý, co naměřím těm...
ohryzek36

#14 Příspěvek od ohryzek36 »

Zkus vytahat sáček, výstupní filtry a tak podobně a teprve potom měř - vysavače mají největší příkon bez zátěže - při tom turbína vykoná nejvíc práce (přemístí vzduch z bodu A do bodu B) a má nejmenší otáčky. Při přicpání přívodu vzduchu klesne zátěž na turbíně, zvýší se otáčky, zmenší se odebíraný proud a zároveň se začne motor přehřívat, protože na něco takového není dělaný.

Vysavače, co já většinou měřím (v panelu mám nějaký MP80 do cca 25A) mají odběr odpovídající odběru na štítku, tak není co řešit. Druhá otázka ale je, jakou metodiku měření má EU vymyšlenou - něco jsem sice našel, ale normální smrtelník se v tom asi nevyzná...

odkazy:
Elektrospotřebiče obecně
z toho například:
elektromotory, vysavače a jejich značení, zářivky, kávovary a počítače, pračky, sporáky, televize, ledničky, set-top-boxy a pod. :roll:
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

Taky zakáží uzení masa, je karciogenní. Už jen chemicky.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“