Tak jsem po delší odmlce opět zde.
Děkuji všem za snahu. Život jde ale dál a tak jsem nakonec na Aukru koupil dva stroje (B115 a B116) a dal jsem z nich dohromady jeden celkem dobře fungující.
U mé staré B56-ky jsem sice dráty v kabeláži opravil, ale nepomohlo to. Na desce byly uhnilé nožičky u několika tranzistorů a přepínač funkcí byl v hrozném stavu. To jsem ovšem zjistil až poté, co jsem kompletně vyštípal kabeláž, desku s elektronikou vyndal a vyčistil a přepínač funkcí rozebral. Mechanika ale šlapala dobře a tak mi bylo dědečka líto. Nakonec jsem přepínač funkcí vyhodil, tlačítko pro záznam s veškerými prvky kolem také, místo jednoho DIN konektoru jsem dal jack 6.3mm, udělal novou kabeláž (2 stíněné a 3 nestíněné dráty

) a mám "přehrávač starých pásků".
Jako přehrávač funguje perfektně, jen u mono záznamů musím připojovat na zesilovač odpovídající výstup speciálním kabelem, protože stroj nezná nic jiného než "PLAY STEREO".
Pro toho radila, který tady psal, že ta kabeláž přece nemůže být nic tak hrozného, přikládám její fotografii. Zřejmě nikdy neviděl, jak B56-ka vypadá uvnitř
Co se týká autorských práv, myslím si že by u technické dokumentace měla být zákonem stanovená především
povinnost tuto dokumentaci někde dlouhodobě archivovat a veřejně zpřístupnit, i když třeba za poplatek. Dříve to dělala Státní Technická Knihovna, ale kde je jí konec? A jestliže Národní Podnik TESLA už nenexistuje, kdo je majitelem a správcem dokumentace? Komu se mají platit autorské poplatky? OSE? OSA by nejraději sežrala všechno a nevidí si přitom ani na špičku nosu.
Je zajímavé, že jinde to jde. Podívejte se např. na
http://freeservicemanuals.info/ Tento server má ambice shromažďovat servisní dokumentaci veškeré elektroniky z celého světa - bohužel tam ale dokumentace výrobků TESLA žádná není. Když jsem ale dával do pořádku můj stařičký gramofon Perpetuum Ebner PE34 HIFI, našel jsem tam servisní manuál.
Doporučuji všem, kdo nějakou dokumentaci mají, uploadovat ji na tento server. Jeho holandští provozovatelé se z nějakého usnesení Evropské Komise nepotentočkovali a fungují dál.