Superregenerační přijímač
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Superregenerační přijímač
Zatím se tu řeší jen superregenerační přijímač, proto jsem změnil název tématu.
Hill
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Superpavel
- monterjirka
Takže u seperreakčního přijímače by to chtělo proladit i kousek "kolem".
Pak záleží na konstrukci, na vazbě na anténu,jak moc to vyzařuje.
Přímosměšující přijímač není příliš vhodný pro příjem AM nebo FM, to je především pro CW a SSB.
Tam je kromě vyzařování někdy problém s tím, že je oscilátor strháván přijímaným signálem, pokud je dost silný. Takže existují konstrukce, kde má oscilátor frekvenci rovnou polovině přijímané frekvence, pak záleží na tom, jaký je použit směšovač. Výhodou je, že to "vyzařuje jinde", ne v přijímaném pásmu.
U obou přijímačů je jednou z cest, jak omezit vyzařování, použít stíněnou konstrukci a předzesilovač.
Vím o jednom zajímavém přijímači nechceš si dát ještě jeden. Nemám odvahu se zatím dotoho pouštět, tím nemyslím ten audion na který musím koupit krabičku, ten bude lampovej. Ale myslím toto http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/aviarx/aviarx.html
- monterjirka
http://pandatron.cz/?2589&sirokopasmovy ... ecke_pasmo
nebo tohle
http://pandatron.cz/?759&pasivni_letecky_prijimac
tím se dá někdy dohledávat i nějaké šp rušení.
První možná, ale se špatnou citlivostí.
Druhé spíše ne.
A já postavil superregenerační podle pokusy.chytrak.cz, a mohu potvrdit, že funguje, i předvést (video anebo zvuk...) Už ho nepoužívám, vytváří rušení. Mám lepší. RTL-SDR a taky Tridenta TRX100
Superpavel píše:Tet bych potřeboval vědět jak zjistím že ten přijímač vyzařuje zpátky do éteru. Na sousedním přijímači jsem žádný rušení nenaladil.
napsáno toho bylo již dost, ale odpovědi skoro žádné . . .
superregenerační přijímač skutečně hodně vyzařuje, ale to "hodně" nejde detekovat pouhou diodou, teda většinou . . .
pokud jsi to zkoušel poslouchat na jiném FM přijímači, taky nic nezjistíš, protože bez regulerního signálu sám produkuje vlastní šum.
na FM přijímači to udělej tak, že si naladíš nějakou stanici a potom přibliž antény k sobě a zapni "regen".
v modulaci té naladěné stanice se objeví šum.
a pozor superregeny mají to rušení velmi široké, řádově i několik MHz, někdy i desítky MHz, kolem naladěného kmitočtu.
pokud použiješ superregen na airband můžeš zarušit v podstatě celé air pásmo do vzdálenosti i několika desítek metrů . . .
rozdíl v rušení superhetu a přímosměšujícího proti regenu je v tom, že superhet nebo přímosměšující přijímač vyzařuje jen na kmitočtu oscilátoru. To znamená, že zabrané pásmo je jen velmi úzké . . .
. . . chápeš to ?
Edit:
Promiň, nějak jsem si to neuvědomil. Vidím, že je jeho příspěvek citován...
Jak je to s demodulací AM signálu na FM elektronice rádia?
Úpravou zvýšil kmitočet oscilátoru a, domnívám se, přeladil vstup (transformátor s oranžovým jádrem). Žádná další změna.
Jde o posuv ze 108MHz někam mezi 118 a 136MHz, tedy minimálně o 10MHz. Roztažením cívky oscilátoru by to mohlo jít, ale dovolí jádro transformátoru takové přeladění?
U FM kmitá oscilátor nad pásmem nebo pod?
- monterjirka
U přijímačů s integrovaným v mf to zpravidla nejde, nebo hodně špatně.
Obávám se, že bych musel stát "několik set metrů" od řídící věže, nebo bych musel mít letadlo kousek nad sebou, aby to něco chytalo, tam je třeba seriozně sladit s oscilátorem i další odvod(y).